Tänään on erittäin hyvä hetki koskettaa ja kehua läheistä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tänään voisi olla erittäin hyvä hetki koskettaa ja kehua läheistä – vietti sitten äitienpäivää tai ei

13.5.2018 3:00

Kankaanpääläinen Vuokko Peltonen palkitaan tänään elämäntyöstään Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I-luokan mitalilla. Kunniamerkin luovuttaa tasavallan presidentti Peltosen lisäksi 29 muulle äidille.

Sota-aikana varttunut Peltonen muistutti haastattelussa (SK 11.5.), että ihmisten pitäisi päästä eroon ajatuksesta, että kaikkea täytyy saada mahdollisimman paljon nyt heti.

–Täytyy oppia, että vähempikin riittää onnellisena olemiseen, Peltonen kertoo.

Hän myös korosti, että äitiydessä ja elämäntavoissa korostuvat läsnäolo ja muiden kuuntelu.

Viimeisten vuosikymmenten aikana kaikki ympäröivässä maailmassa on muuttunut, mutta silti niin moni asia on pysynyt samana. Peltosen sanat esimerkiksi pätevät ajasta riippumatta.

Samaa mieltä ovat myös kasvatuksen asiantuntijat. Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore kertoi taannoin Satakunnan Kansan haastattelussa, että läheisyys, turva ja lohtu kehittävät lapsen itsetuntoa.

–Mitä enemmän suittu, halittu ja painittu, sitä parempi stressinsietokyky, kehoitsetunto ja sosiaalinen älykkyys lapselle kehittyy.

–Kannattaa koskettaa, myös poikia. Se voi tuntua hassulta, ellei siihen ole totuttu. Viidennen kerran jälkeen koskettaminen ei tunnu enää oudolta.

Äitienpäivänä kosketusten määrä suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa hetkellisesti. Tänään halataan, taputetaan selkään ja hipastaan ohimennen normaalia enemmän.

Tässä olisi myös tilaisuus ottaa kiinni hetkestä. Koskettaa tovi pidempään, vaikka joutuisi menemään omalle epämukavuusalueelle. Koskettaa vaikka vain pyyhkäisten.

Kosketuksia tarvitsevat yhtä lailla lapset ja lapsenlapset kuin vanhemmat ja isovanhemmat.

Viimeistään tänään voisi myös olla aika kiittää ja kehua, puolin ja toisin. Juhlisti sitten äitienpäivää tai ei.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa, että on yksi ainoa oikea tapa kehua. Se on pyyteetön kehu, ilman mutta-sanaa.

– Jos sanot lapselle, että hienosti soitit, mutta viimeinen sävel oli epävireinen, niin kehumisen vaikutus menee välittömästi.

Sama pätee yhtä lailla aikuisiin. Ja jos muistaisi, niin uusi kehun paikka ilman mutta-sanaa voisi olla alkavan viikon aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: