Metsästäjien uho kääntyy itseään vastaan, susien kaatolupia ei tule - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Metsästäjien uho kääntyy itseään vastaan, susien kaatolupia ei tule

8.2.2018 3:00

Susikeskustelu pompahti taas pinnalle, mutta taustalla sitä on käyty koko ajan.

Nyt asia nousi esille, kun metsästäjät toivat esille pettymyksensä riistakeskuksen lupapolitiikkaan. Käytännössä siis siihen, että riistakeskus epäsi kaikki alueen suden kaatoluvat.

Kahdeksan Köyliön susireviirin alueella toimivaa metsästysseuraa uhkaa nyt lopettaa suurriistavirka-avun antamisen (SK 3.2.).

Poliisi ihmettelee joutumistaan kiistaan mukaan ja riistakeskuksessa uhkailua pidetään viranomaispäätösten painostamisena (SK 6.2.).

Seurat laittoivat uuden, kolmen suden kaatolupahakemuksen vetämään viime viikolla ja yhteys on selvä: uhkailulla yritetään vaikuttaa viranomaisten tulevaan päätökseen.

Metsästysseurojen suunnitelmia voi perustellusti kritisoida. Uhkailulla päästään vain harvoin - jos koskaan - tavoitteisiin.

Yhteiskunnan ei pidä toimia niin, että kiukuttelulla ja kovaan ääneen huutamisella saa oman tahtonsa läpi.

Tulevaa lupapäätöstä on helppo ennakoida. Viranomaisten näkökulmasta tilanne ei ole muuttunut niin paljon, että kaatoluvalle tai -luville olisi perusteita.

Lupien myöntäminen lähettäisi viestin metsästysseuroille, että painostus toimi ja antaisi toimintamallin tulevaan. Riistakeskus nakertaisi omaa valtaansa ja uskottavuuttaan viranomaisena.

Näin ei tule käymään.

Susikeskustelu on yksi esimerkki siitä, miten viranomaisten toimintaa kyseenalaistetaan yhä useammin.

Kritiikki on hyvästä. Virkakoneisto on kansalaisia varten, ei toisinpäin.

Samalla kritiikkiin sekoittuu myös kummallisia uskomuksia, virkamiesten mustamaalausta, pahantahtoisuutta ja salaliittoteorioita. Tällainen ei auta kenenkään asiaa, vaan luo ympärilleen epäluuloa.

Selvää on, että myös riistakeskus on epäonnistunut. Keskus ei ole pystynyt avaamaan päätöstensä perusteita niin, että metsästäjät voisivat ne hyväksyä.

Ajan henki on, että viranomaisten pitää tehdä paljon aiempaa enemmän, jotta he voittavat kansalaisten luottamuksen.

Susi on uhka tietyllä alueella metsästyskoirilla ja lampaille. Ei ole uskottavaa, että sudesta maalaillaan uhkakuvaa ihmiselle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos