Rikas promille: Oleellista ei ole raha, vaan sen tuoma valta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Suomen rikkain promille: Miltähän palkanalennuksia odottavista postilaisista tuntuu lukea lehdistä huipputuloisten elämänohjeita?

3.9.2019 3:00

Mulla on kuntosalit. Mulla on kauko-ohjattavat panssarivaunut. Onkohan mulla kahdeksan jääkaappia, kahdeksan telkkaria?

Tämä lienee yksi kuohuttavimmista nostoista (iltalehti.fi 1.9.), jotka tuoreesta kirjasta Huipputuloiset - Suomen rikkain promille (Vastapaino, 2019) pääsivät iltapäivälehtiin

Pröystäilevä it-alan yrittäjä on professori Anu Kantolan ja yliopistotutkija Hanna Kuuselan kirjan haastateltavista harvinaisuus. Muut tuntuvat olevan sitä mieltä, että "kel onni on, se onnen kätkeköön".

Kirjan haastateltavat löytyivät niistä vajaasta 5 000 ihmisestä, jotka ovat saaneet eniten yhteenlaskettuja bruttotuloja vuosina 2007-2016. Tämän rikkaimman promillen keskimääräiset bruttotulot olivat 684 444 euroa vuodessa, kun koko väestöllä luku oli 30 620 euroa.

Ero on suuri. Mutta onko sillä merkitystä? Uutiskommenteissa moni on sitä mieltä, ettei ole. Promille on aika pieni määrä. Kommentoijien mielestä promille kertoo siitä, että Suomessa on todella vähän "isorikkaita".

Oleelliseksi kysymykseksi nouseekin se, mihin kaikkeen rikas mammonansa käyttää. Rahalla toki voi ostaa kauko-ohjattavan panssarivaunun. Mutta saako rahalla valtaa?

Vastausten mukaan ilmeisesti saa. Yksi yrittäjä kirjassa kertoo, että "yksi laki varmaan kaatuu mun takia". Sosiaali- ja terveysalan yrittäjä taas toteaa, että "jos mä oikein paan ponteni johonkin caseen, niin kyllä se menee yleensä eteenpäin”. (iltalehti.fi 2.9.)

Asioihin vaikuttaminen ei ole kiellettyä. Mutta vaikutusmahdollisuus pitää suoda myös muille kuin omalle sidosryhmälle. Tähän ei promilleryhmä oikein taivu.

Erityisen vähän ymmärrystä saa ammattiyhdistysliike. Yhden yrittäjän mukaan se pitäisi räjäyttää.

Kantolan ja Kuuselan kirjan julkaisu osuu keskelle postilakkoa. Posti haluaa siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin 700 ihmistä. Heidän palkkansa laskisi 30-50 prosenttia.

Kohun jälkeen Posti Groupin pääjohtaja Heikki Malinen päätti osallistua talkoisiin. Hän luopuu 2 kuukauden palkasta. Malisen rahapalkka on 46 000 euroa kuukaudessa.

Kaikki eivät yllä noihin tuloihin edes vuodessa. Kuinkahan moni miettii, pitäisikö nyt itkeä vai nauraa?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: