Karateeni ei ole ainoa, mitä ikäihmiset joutuvat sietämään - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Karanteeni ei ole ainoa asia, jota ikäihmiset joutuvat sietämään – korona-aika nostaa esiin jopa moukkamaista käytöstä

3.5. 3:00

Koronakevään suurimpia kärsijöitä ovat yli 70-vuotiaat kanssaihmisemme. Paitsi että he ovat joutuneet sosiaalisesti eristetyiksi, muiden ihmisten suhtautuminen heihin saattaa olla erittäin leimaavaa.

Tämän voi todeta arkisen kaupassa käynnin aikana. Ikääntyneet joutuvat sietämään epäluuloisia katseita. Jopa ääneen saatetaan ihmetellä, "mitä tuo täällä tekee, miksei hän käytä riskiryhmille varattua aamuaikaa". Kaupan alan henkilökunta ei moiseen tökeryyteen syyllisty.

Ei ole ihme, että monet ikäihmiset kokevat moisen erittäin loukkaavaksi. Puhumme nyt heistä, joilla on takanaan jo pitkä elämäntaival ja -kokemus ja joita jokaisen normaalin kotikasvatuksen saaneen pitäisi kohdella kunnioittavasti ja arvostavasti.

Tökeryydellä ei kuitenkaan tunnu olevan mitään rajaa. Kerrostalokyttääjät ovat normaalioloissakin arkipäivää monessa taloyhtiössä, mutta poikkeusoloissa jotkut ovat omavaltaisesti ottaneet itselleen melkeinpä poliisin valtuudet.

Ilta-Sanomat kertoi viikolla (IS 27.4.), kuinka Espanjasta Suomeen palannutta ikäihmistä kiellettiin karanteenin aikana käyttämästä hissiä, ettei virus vain tartu. Hän asui seitsemännessä kerroksessa.

Asukasliiton mukaan valmiuslakikaan ei anna oikeutta tällaisiin määräyksiin. Isännöintiliitto tietää kertoa myös tapauksista, joissa taloyhtiö on kysellyt asukkaiden terveydentilasta, vaikkei tällaisiin uteluihin ole minkäänlaista oikeutta.

Ikäihmiset ovat olleet eristettyinä jo viikkoja, eikä loppua näy. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viime viikolla Ylen A-studiossa, ettei yli 70-vuotiaiden eristämisestä muusta yhteiskunnasta voida luopua vielä toukokuun puolivälissäkään.

Riskiryhmien eristämiseen on sinänsä järkevät perusteet. Sen tarpeellisuus vain korostuu tilanteessa, jossa muita koronarajoituksia ollaan höllentämässä ja kulkutauti väistämättä leviää. Monien viranomaisten mukaan tautihuippu on vasta edessä, mahdollisesti kuukausien päässä.

Tämä asetelma ei kuitenkaan oikeuta kohtelemaan yhtä väestönosaa muita huonommin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?