Pääkirjoitus:Monopoli myydään vain kerran - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Monopoli myydään vain kerran, seuraamukset ovat pysyviä

6.6.2020 3:00

Kenellekään ei liene epäselvää julkisen talouden epätasapaino ja vajoaminen alijäämän puolelle. Sen syvyys on tarkentumatta, mutta kuluvan vuoden jälkeen numerolukemat ovat miltei poikkeuksetta dramaattisia niin valtiolla, kunnilla kuin kuntayhtymilläkin. Virkavastuullisten ja poliittisten päättäjien epäkiitollisena tehtävänä on etsiä korjauskeinot.

Menojen karsinnan ja tulojen lisäämisen ohella talousahdingon lievittämisessä nostetaan säännönmukaisesti esille omaisuuden myynti. Porissa on keskustelu noussut vesiliikelaitoksen tulevaisuudesta.

Kunnissa merkittävimmät rahaksi muutettavat omaisuuserät ovat juuri liikelaitoksissa. Arvokkaimmat ovat energia- ja vesihuollon laitokset tai yhtiöt, jotka ovat välttämättömiä kuntalaisten arkielämässä.

Energia- ja vesilaitosten pääoma on rakennettu vuosikymmenten työllä ja suurilla sijoituksilla. Kun niillä on monopoliasema toimialoillaan, on helppo ymmärtää sijoittajien kiinnostus. Kassavirta ja tulonmuodostus on varmaa, koska esimerkiksi uusien jakeluverkostojen rakentaminen ei ole todellinen vaihtoehto.

Kunnan talouteen ja velkasalkun hoitoon voi saada monopolilaitosten myynnistä nopean kertalievityksen, mutta harkinta on paikallaan pitkäaikaisten seuraamusten vuoksi.

Myynnin jälkeen kunnan kassatilanne kohenee, mutta kuluttaja-asiakkaat ovat uuden omistajan armoilla. Selvää on, että yhtiöomistaja edellyttää pääomalleen takaisinmaksun ja tuoton eli esimerkiksi vesilaitoksen kuluttaja-asiakkaat alkaisivat maksaa toiseen kertaan laitoksia ja verkostoja.

Myynnissä menee samalla myös demokraattisen päätöksenteon mahdollisuus kontrolloida hinnoittelua. Tästä on mallina sähkönsiirtoliiketoiminta, jonka kuluttajahinnat ovat nousseet ja ylittävät eräissä tapauksissa energiakustannuksen osuuden.

Myymisen jälkeen yhteiskunnan kriisivalmiuden kannalta tärkeät palvelut ovat askelta etäämpänä yhteisen päätöksenteon kontrollista. Voi olla vaativa tehtävä saada kauppakirjoihin ehtoja uuden omistajan varautumisesta toiminnan varmistamiseen poikkeusoloissa. Kriisioloissa työrukkaset tapaavat kuitenkin siirtyä yhteiselle vastuulle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?