Pääkirjoitus: Ulvilan psykologiesitys viestii nuorista välittämisestä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Ulvilan psykologiesitys viestii nuorista välittämisestä

12.6.2020 7:00

Mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa valtavat. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on laskenut, että vuositasolla puhutaan noin 11 miljardista eurosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkaisi keväällä uuden kansallisen mielenterveysstrategian. Yksi sen viidestä painopisteestä on lasten ja nuorten mielenterveys.

Nuorena mielenterveyden häiriöön sairastumisella voi olla kauaskantoiset seuraukset, koska silloin luodaan perustaa aikuisuudelle. Sairaana ei jaksa opiskella, käydä töissä ja ylläpitää sosiaalisia suhteita.

Koulutus, ammatti ja tulot linkittyvät mielenterveyteen. STM:n strategiassa todetaan, että perheen heikko sosiaalinen ja taloudellinen asema lisäävät nuorten masennusoireilua ja päihdekäyttöä.

Nuorten mielenterveydestä huolehtimisessa ja ongelmien ennaltaehkäisyssä pelissä on paljon, sillä he ovat meidän tulevaisuutemme.

Satakunnassa Ulvilassa on otettu askel oikeaan suuntaan: ensi maanantaina kaupunginvaltuusto käsittelee psykososiaalisten palveluiden parantamista (SK 11.6.2020).

Taustalla on vasemmistoliiton valtuustoryhmän maaliskuussa tekemä aloite psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamisesta Ulvilan yhteiskouluun. Tällä hetkellä koulussa toimii kerran viikossa Porin perusturvan kautta psykiatrinen sairaanhoitaja ja ulvilalaisia nuoria voidaan ohjata Poriin niin ikään perusturvalle kuuluvalle vastaanotolle.

Hankaluutena on, että psykiatriset sairaanhoitajat ovat Porin perusturva-alueen palveluksessa, jolloin henkilöstön lisäämisestä ja psykiatrisen sairaanhoitajan tarpeesta täytyy ensin käydä keskustelua perusturvan kanssa.

Tämä ei tärkeää tavoitetta horjuttanut, sillä Ulvilan sivistyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle myös koululaisille ja opiskelijoille ilmaisen psykologin palkkaamista. Se voitaisiin tehdä kunnan omalla kustannuksella.

Suuressa mittakaavassa asia on ehkä pieni, eikä mitään ole vielä ennen maanantaita lyöty lukkoon. Aloite ja esitys ovat tästä huolimatta jo itsessään arvokas viesti nuorista välittämisestä.

Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle vuosittain miljardeja. Satsaamalla lasten ja nuorten mielenterveystyöhön voidaan tulevaisuuden taakkaa helpottaa. Kuvituskuva.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?