Kotiin ostamisesta tulee huomisen uusi normaali - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Palveluiden tuottamisen ja ostamisen joustavat korona-ajan mallit voivat olla huomisen uusi normaali

5.5. 3:00

Innokkaimmat veneilijät haluavat vesille viimeistään vappuna. Uutisten perusteella Selkämeren suunnalla käy jo vilske. Väki haluaa rantautua tuttuihin paikkoihin, syödä tutussa ravintolassa. Mutta mikä avuksi, kun ravintolaan ei pääse ja kokoontumisrajoituksetkin ovat voimassa?

Yrittäjien joustavuus ja reagointikyky. Ne tulivat avuksi. Viikonloppuna kertoi, kuinka osa veneilijöiden suosimista ravintoloista aloitti jo etukenossa.

Kun sisään ei pääse, ravintoloitsijat myivät ruokaa veneisiin. Suosio oli niin suuri, että osalta loppui ruoka kesken.

Ravintola-alan yrittäjille täytyy nostaa hattua. Moni heistä yrittää pelastaa leipäpuunsa, vaikka haasteita riittää.

Varsinkin sesonkipalveluissa remontit ajoittuvat hiljaisiin kausiin. Ajatus on, että kiireisen ajan tuotoilla maksetaan investoinnit. Nyt se ei taida täysin onnistua.

Mutta pitkällä tähtäimellä uudet toimintamallit kantavat hedelmää.

Viime päivien ennustusten mukaan olemme "naimisissa" koronan kanssa vielä pari vuotta. Virus pyörinee keskuudessamme tuon ajan enemmän tai vähemmän laimeana. Talouden korjaamiskurssi saattaa kestää jopa vieläkin kauemmin.

Monet toimintatapammekin muuttuvat. Start up -yrityksistä kansainvälistäkin kokemusta saanut Krista Huhtala-Jenks totesi satakunnankansa.fi:ssä (1.5.), että etätyö jää varmasti osalle ihmisistä arjeksi.

– Tässä on nyt sauma näyttää, miten voidaan toimia joustavasti ja tehokkaasti, hän kannusti.

Asiakkaiden arjen kanssa muuttuu yhtä jalkaa myös yrittäjän arki. Kriisiaikana kehitetyt toimintamallit eivät siis mene hukkaan.

Uusi normaali näyttää olevan se, että palvelut tilataan sinne, missä asiakkaat ovat. Siis kotiin, mökillä tai veneellä.

Näemmekö myös hoivapalveluissa saman kehityksen kuin ravintola- ja hyvinvointipalveluissa? Mari Kortelainen kirjoitti riipaisevasti omaishoitajien tilanteesta satakunnankansa.fi:n Mielipideosastolla (3.5.).

Entä, jos omaishoitaja saisi vapaapäiviksi tuuraajan kotiin ja pääsisi itse muutamaksi päiväksi vaikkapa kylpylään? Tämä kaikki tietysti kohtuukustannuksin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?