Porin ilmainen toripysäköinti on hyvä asia - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin ydinkeskustassa on turha huokailla uusien yritysten perään – sen sijaan kaivataan taipuisuutta ja toimivuutta, laajennettu kesäkävelykatu on tästä hyvä esimerkki

17.8.2019 3:00

Anne Mäkelä

Ilmainen toripysäköinti ja satatuhatta euroa rahaa kävelykadun kehittämiseen.

Siinä Porin kaupungin ensi vuoden eväät saada ydinkeskustaa elävämmäksi, mikäli esitykset läpäisevät päätöksentekokoneiston.

Kuulostaa mainiolta. Pori tarvitsee uusia avauksia ja kokeiluja.

Torin ja kävelykadun kehittämisessä on vuosien varrella ollut paljon yritystä, mutta kokonaisuus on ollut hieman kateissa. Mukaan on mahtunut erilaisia toimijoita ja intressejä, mutta ei tarkkaa näkemystä, mihin suuntaan mennään.

Sadallatuhannella eurolla on tarkoitus tehdä kehittämisohjelma sekä suunnitelma siitä, miten asiat toteutetaan. Tekemiseen sisältyy seminaareja, työpajoja ja ehkä konsulttiapua.

Rahalla ei kuitenkaan ole mitään virkaa, jos tavoite ei ole yhteinen. Ei riitä, että halutaan elävä ja toimiva kaupunkikeskusta. Pitää olla tieto siitä, mitä siltä halutaan nyt ja mitkä ovat vaikutukset kymmenen vuoden kuluttua.

Tahtotiloja on monia. Mitä haluavat kaupunkilaiset? Miten hyötyvät yritykset? Minkälainen suunta valitaan ja kuka määrää rytmin?

Asia on myös monialainen.

Jos osa torista otettaisiin pysäköintikäyttöön, niin miten se vaikuttaa muihin toimintoihin?

Mitkä ovat vaikutukset, jos Liisankatu suljetaan liikenteeltä Teljäntorin ja Isolinnankadun väliltä?

Jos torille rakennetaan katusählykaukalo, onko sillä käyttäjiä?

Kävelykatu sai muutama vuosi sitten viihtyisämmän ilmeen. Uusia penkkejä, valaisimia ja puita. Muutosta voi sanoa onnistuneeksi.

Uusista vetovoimaisista yrityksistä on ehkä turha enää haaveilla. Yleistä lausahdusta lainaten: näillä mennään.

Siksi aluetta tulisi kehittää järjen ääntä kuunnellen unohtaen hienot ja korkealentoiset suunnitelmat, joita ei voi koskaan toteuttaa.

Kehittämisen keskiössä on toiminnallisuus. Keskustan pitää taipua moneen.

Suunta on oikea. Kesäiset kävelykatulaajennukset ovat olleet menestys.

Ilmainen toripysäköinti on sinällään pieni asia, mutta kertoo kaupungin halusta muuttua. Ja mikä parasta, tekee senttinsä säästävän autoilijan onnelliseksi.

Niin se maailma muuttuu. Porin torin kulmilla oli vuonna 1973 vähemmän parkkipaikkoja kuin niille oli kysyntää. Tilanteeseen haettiin korjausta lisäämällä parkkimittareita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: