Joutsijärven maakauppa on askel kohti upeaa kansallispuistoa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

”Ulvilassa on ymmärretty koko alueen potentiaali” –  Joutsijärven maakauppa on askel kohti upeaa kansallispuistoa

8.4.2020 3:00

Varsinais-Suomen ely-keskus ja Ulvilan kaupunki ovat lopullisesti solmineen kaupan, jolla valtiolle siirtyy Joutsijärven pohjoispuolella sijaitseva 145 hehtaarin alue luonnonsuojelutarkoituksiin.

Valtion ostama alue käsittää luonnonarvoiltaan merkittäviä soita ja metsiä. Suurin osa alueesta ei sisälly nykyisiin luonnonsuojeluohjelmiin.

Ulvilan kaupungin kannalta kauppa ei ole käänteentekevä tulonlähde sillä valtion tarjoama hinta alueista oli yhteensä 291 000 euroa.

Pikemminkin kauppa on osoitus siitä, että Ulvilassa on ymmärretty koko Joutsijärven alueen potentiaali luonnonsuojelun ja luontomatkailun kehittämiseen.

Etelä-Suomen suurin kumpumoreenialue Joutsijärvi on luontoympäristöltään poikkeuksellisen hienoa.

Itse järven rantoja ei ole pilattu mökkirakentamisella, vaan alueesta huokuu aitoa luonnonrauhaa. Erämainen ympäristö onkin määritelty Satakunnan maakuntakaavassa yhdeksi maakunnan hiljaisista alueista.

Retkeilijät ovat poikkeuksetta kehuneet Joutsijärveä upeaksi alueeksi.

Järveä ympäri kiertää 27 kilometriä pitkä retkeilyreitti autiotupineen ja laavuineen. Perheretkeilijöille on tarjolla esimerkiksi neljän kilometrin mittainen, monia luontotyyppejä käsittävä luontopolku, joka lähtee Porin kaupungin virkistyskeskuksena toimivalta Tammen tilalta.

Alueella toimivat myös Ulvilan kaupungin omistama Kylmälahden leirikeskus sekä Porin seurakuntayhtymän omistuksessa oleva Silokallion kurssikeskus.

Porin kaupunki on omalta osaltaan välillä kiitettävästikin kehittänyt Joutsijärven aluetta. Sen retkeilyreitistä on pidetty huolta työllisyystyönä ja alueen rauha on onnistuttu säilyttämään.

Kehitystyö vaikuttaa kuitenkin toisinaan tempoilevalta. Alueen hallinnointi on ollut vaihtelevaa ja kunnostustöiden toteuttaminen hankerahoilla on tuonut omia vaikeuksiaan. Kun hanke on loppunut, ovat reitit taas jääneet niille sijoilleen.

Joutsijärveä olisi mahdollisuus kehittää laajaksi suojelualueeksi ja jopa kansallispuistoksi, jos siihen on halua.

Porin kaupungin onkin vastattava valtion osoittamaan suojeluhalukkuuteen omalla panoksellaan. Niihin panostuksiin eivät kuulu sellaiset järjettömyydet kuin toteutuneet metsähakkuut Tammen tilan lähellä Vasonniemessä.

Varsinais-Suomen ely-keskus on käynyt Porin kaupungin kanssa keskustelua Joutsijärven alueen lisäsuojelusta, kansallispuistosta ja Metso-suojelusta toistaiseksi tuloksetta

Joutsijärven alueen kehittämiseen eivät kuulu sellaiset järjettömyydet kuin toteutuneet metsähakkuut Tammen tilan lähellä Vasonniemessä, kirjoittaa Ville Hammarberg. Arkistokuva.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?