Antirasismilla on helppo kiillottaa omaa sädekehää – Ainoa keino muuttaa asioita oikeasti on puuttua rasismiin myös silloin, kun kukaan ei näe eikä kiitä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Antirasismilla on helppo kiillottaa omaa sädekehää – Ainoa keino muuttaa asioita oikeasti on puuttua rasismiin myös silloin, kun kukaan ei näe eikä kiitä

26.6.2020 3:00

Black lives matter -liike on herättänyt ihmiset ympäri maailman taisteluun rasismia vastaan. Samalla antirasismista on tullut helppo keino kiillottaa omaa sädekehää.

Rasismikeskustelun velloessa monet yritykset ovat ryhtyneet kehittämään brändejään. Esimerkiksi riisiä valmistava Uncle Ben´s ilmoitti poistavansa pakkauksistaan tummaihoisen viljelijän kasvot. Eskimojäätelöpuikkojakin myydään todennäköisesti tulevaisuudessa eri nimellä. Brändityö voi olla alku laajemmille muutoksille yrityksen toimintakulttuurissa. Silti se on varsinkin rasismin kitkemisessä kuin pisara valtameressä.

Palkataanko brändejään uudistaviin yrityksiin värillinen markkinointipäällikkö, jos hän on pätevämpi kuin vaaleaihoinen? Puututaanko lounastunneilla rasistiseen kielenkäyttöön? Kohdellaanko kaikkia työntekijöitä yhdenvertaisesti ihonväriin, sukupuoleen, vakaumukseen ja ikään katsomatta? Toivottavasti vastaus on kyllä, koska tasa-arvoisen toiminnan pitäisi olla kokonaisvaltainen valinta.

Suuret yritykset saavat ehkä kerralla aikaan isompia muutoksia, mutta myös yksittäisten ihmisten on kannettava vastuunsa. Tuhannet postasivat sosiaaliseen mediaan mustan laatikon, kun George Floyd kuoli poliisiväkivallan seurauksena Amerikassa.

Todelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole Facebookissa ja Instagramissa, vaan arkipäivän kohtaamisissa. Rakenteellinen rasismi piilee vihamielisessä tuijottamisessa kaduilla, muka hienovaraisesti esitetyissä et varmaan ole täältä kotoisin -uteluissa ja vierasperäisten nimien aiheuttamassa syrjinnässä.

Se on pinttynyt myös asenteisiin. Monien mielessä raiskaaja on todennäköisemmin maahanmuuttaja kuin syntyperäinen suomalainen. Tummaihoiset kohtaavat toistuvasti tilanteita, joissa heille puhutaan englantia, vaikka he osaavat sujuvasti suomea.

Omien rasististen ajatustensa ja käyttäytymismalliensa myöntäminen ei ole helppoa. Se on kuitenkin ainoa toimiva keino tehdä maailmasta aidosti tasavertaisempi paikka.

Rasistiseen toimintaan puuttuminen on pelottavaa. Sen seurauksena voi itse joutua silmätikuksi tai herjojen kohteeksi.

Siitä huolimatta rasismia on vastustettava myös silloin, kun kukaan muu ei ole todistamassa tapahtumia. Muuten muutosta ei todella tapahdu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: