Pääkirjoitus: Himmeli säilytettävä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Himmelin lakkauttaminen olisi täysin järjetöntä haaskausta

14.7.2019 3:00 | Päivitetty 14.7.2019 7:46

Porin perusturvan toukokuussa esille tuoma suunnitelma sulkea palvelukeskus Himmeli on saanut kaupunkilaisilta murskaavan vastustuksen. Kaupunkilaiset ovatkin täysin oikeassa. Himmelin sulkeminen kunnostuksen sijasta osoittaisi hirvittävää barbariaa kaupungin yhteen merkittävimmistä arkkitehtonisista kohteista. Samalla se olisi myös väestönkehityksen analytiikan kannalta aivan järjetön teko.

Palvelukeskus Himmelissä on tehostetun palveluasumisen asukkaita 90 ja lyhytaikaisen hoidon asukkaita 35. Heidät suunniteltiin siirrettäväksi eri yksiköihin, joita on äskettäin toteutetun yksityisten palveluntuottajien kilpailutuksen perusteella tulossa myös uusia eri puolille kaupunkia.

Perusteena Himmelin sulkemiselle oli se, että rakennus on päässyt korjausten puutteessa heikkokuntoiseksi, ja toiminnan jatkaminen nykyaikaisin vaatimuksin tarkoittaisi merkittäviä investointeja kiinteistöön. Hieman hihasta heitetyn arvion mukaan Himmelin kunnostus maksaisi noin 10 miljoonaa euroa.

Nelikerroksinen Himmeli muodostuu kaarevasta keskusosasta sekä kahdesta siipirakennuksesta. Reima Pietilän mukaan pohjapiirros muistutti puun lehteä syövää kahta toukkaa.

Raili ja Reima Pietilän vanhainkodiksi suunnittelema Himmeli oli paitsi arkkitehdeiltä, myös Porin kaupungilta aikoinaan rohkea ja ennakkoluuloton teko.

Lopullisesti vuonna 1990 valmistunut rakennuskompleksi sai aikoinaan osakseen myös arvostelua. Helsingin Sanomien yleisönosastossa rakennusta kutsuttiin "loistohotelliksi".

Kritiikin laimennuttua Himmelistä tuli Porin ylpeys, johon tutustui neljän ensimmäisen vuoden aikana 15 000 kävijää arkkitehtiopiskelijoista vanhushoidon asiantuntijoihin.

Vain 30 vuotta vanhan arkkitehtonisesti upean rakennuksen säästäminen ja samalla uudistaminen ei ole Porin kaupungilta sellainen voimanponnistus, jota ei voisi toteuttaa.

Rakennuksen pitämiselle edelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan on suuri tilaus. Porin väestö ikääntyy kovaa vauhtia, eikä voimistuva kotihoito ole ratkaisu kaikille hyvään ja turvalliseen vanhuuteen.

Porin perusturvalautakunta teki viisaasti laittaessaan Himmelin lakkautussuunnitelmat toistaiseksi jäihin odottamaan perusteellisen selvityksen valmistumista Himmelin kunnosta, toimivuudesta, turvallisuudesta ja korjauskustannuksista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut