Pääkirjoitus: Yrittäjien pitää ottaa opiksi kotimaanmatkailun noususta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Yrittäjien pitää ottaa opiksi kotimaanmatkailun noususta

28.7.2020 3:00

Koronaviruksesta johtuva kotimaanmatkailun huima kasvu on realisoitunut paitsi kävijämäärinä myös pienimuotoisina ongelmina.

Esimerkiksi Yyterissä kävi pelkästään kesäkuussa lähes yhtä paljon väkeä kuin vuosi sitten koko kesäsesongin aikana. Korona ei tietysti ole ainut "syyllinen", vaan osansa oli myös poikkeuksellisella kesäkuun säällä.

Kävijämäärä sinällään ei ole ongelma esimerkiksi Yyterissä, sillä dyyneille kyllä väkeä mahtuu. Palveluiden puolesta tilanne oli kuitenkin ongelmallinen. Kädet loppuivat ja esimerkiksi leirinnässä siisteys nousi ongelmaksi.

Ongelma ei toki ole yksin Yyterin ja sen alueen yrittäjien. Samaa on havaittu myös muualla maassa. Ennen korona-aikaa, matkailuyrittäjien tilanne oli haastava. Ennustetta kotimaanmatkailusta ei ollut helppo tehdä. Suosion räjähdettyä kävikin niin, että nyt suosituimmilla matkailualueilla kärsitään pahasta työvoimapulasta.

Tämän vuoden matkailuhuippu ja samalla pahimmat ongelmat alkavat jo näin heinäkuun lopussa olla ohitse. Katsetta pitää suunnata jo tuleviin vuosiin. Onko tämä kesä poikkeus vai pitääkö tästä ottaa todella opiksi?

Todennäköistä on, että kotimaanmatkailu pysyy myös ensi kesänä aikaisempia vuosia korkeammalla tasolla.

Vaikka hätäisimmät suomalaiset pakkasivat myös tänä kesänä uimahousunsa Kreikan koneeseen heti kun se vain oli mahdollista, lienee selvää, että iso osa tekee jatkossa kesälomamatkansa mieluummin kotimaassa.

Ulkomaille matkustamisen hinnat ovat todennäköisesti koronan jälkeen kirjaimellisesti pilvissä. Kotimaassa matkailu on jatkossa verrattaen halvempaa.

Suomalainen on vaativa asiakas, varsinkin silloin kun puhutaan kotimaan palveluista. Yrittäjien on syytä ottaa poikkeuksellisesta ruuhkakesästä opiksi.

Tänä vuonna myös mahdolliset ongelmat on voinut enemmän tai vähemmän verhota koronan taa eikä vaatimustasokaan ole poikkeusoloissa ollut ehkä niin kovaa kuin yleensä. Jatkossa kuitenkin tason on oltava riittävää tai Toscanan viinitarhat saattavat taas houkuttaa kotimaisia dyynejä enemmän.

Yyterin dyyneillä riitti kesäkuussa väkeä.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?