Jotakin rajaa nyt : Kokoontumisvapaus on tärkeä perusoikeus, mutta itsenäisyyspäivää ei saa jättää ääriliikkeiden temmellyskentäksi - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Jotakin rajaa nyt : Itsenäisyyspäivä on liian arvokas jätettäväksi ääriliikkeiden temmellyskentäksi

6.12.2019 3:00

Itsenäisyyttä juhlitaan tänään perinteisin menoin ja arvokkaasti, itsenäisestä Suomesta annettua uhria kunnioittaen.

Valitettavasti toisenlainenkin "juhlinta" on yleistynyt 2000-luvulla. Itsenäisyyspäivästä on tullut ääriliikkeille jonkinlainen merkkipäivä, vieläpä tavalla, joka on räikeässä ristiriidassa itsenäisyyspäivän alkuperäisen ajatuksen kanssa.

Kun kadulla marssii sakkia, jonka päämääränä on laillisen yhteiskuntajärjestelmän kaataminen, ei juuri kauempana voida olla siitä, mitä itsenäisyyspäivä suomalaisille edustaa.

Ylioppilaiden soihtukulkue ei ole ollut enää vuosiin itsenäisyyspäivän ainoa juhlakulkue.

Ensin juhlapäivän henkeä rikkoi äärivasemmiston ja anarkistien levottomaksi riistäytynyt protestitapahtuma Kuokkavierasjuhlat, johon liittyi myös ilkivaltaa ja mellakointia.

Viime vuosina itsenäisyyspäivänä ovat marssineet niin äärioikeistoa edustavat uusnatsit, kansallismieliset kuin näitä vastustavat tahotkin. Voimasuhteet ovat olleet sellaisia, että poliisi on joutunut jopa suojelemaan natseja – asetelma, joka on historiallista taustaa vasten hyvin erikoinen.

Tänään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) liput eivät saa liehua, koska korkein oikeus (KKO) on määrännyt yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon ja sen kaiken toiminnan lopetettavaksi. Taustalla on poliisihallituksen kanne, jolla Vastarintaliike halutaan lakkauttaa kokonaan.

Jo runsas vuosi sitten Turun hovioikeus vahvisti PVL:n lakkautetuksi. Päätöksessä mainittiin yhdistyksen "tavoittelevan kansallissosialismia sellaisena kuin se ilmeni Hitlerin Saksassa".

PVL:n ideologisen jatkajan Kohti vapautta -kansanliikkeen oli määrä marssia tänään Helsingissä, mutta poliisi kielsi mielenosoituskulkueen. Poliisin mukaan molemmissa yhdistyksissä on sama aatepohja, ja niissä vaikuttavat samat aktiivijäsenet.

Kieltopäätöksen jälkeen katupartioryhmä Soldiers of Odin ilmoitti järjestävänsä oman marssinsa. Ryhmän hajurako uusnatseihin on hyvin pieni, ellei olematon.

Kokoontumis- ja sanavapaus ovat tärkeitä perusoikeuksia, mutta niidenkään varjolla ei saa tehdä mitä tahansa. Itsenäisyyspäivä on liian arvokas jätettäväksi ääriainesten temmellyskentäksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: