Korona: päätös palata kouluun, on oikea - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Koronaan liittyvät päätökset tehdään tiedon, ei tunteen varassa – päätös palata kouluun on oikea, kesäkuussa avataan ehkä ravintoloita

Anne Mäkelä­

1.5. 21:26

Koulujen avautuminen on oikea askel kohti normaalia.

Satakunnan Kansan kyselyssä (SK 30.4.) ihmiset reagoivat päätökseen ymmärrettävästi tunteella. Huoli ja pelko näkyivät vastauksissa.

Perustetta koulujen sulkemisen jatkamiselle ei tässä epidemiatilanteessa kuitenkaan enää ole. Ei, vaikka Opettajien ammattijärjestö asian eteen kovasti teki töitä perustellen sitä muun muassa henkilökunnan turvallisuudella.

Tanskassa koulut avattiin 15. huhtikuuta ja epidemia ei ole sen jälkeen merkittävästi pahentunut (Yle 30.4.).

Kouluun paluu vaatii opetushenkilökunnalta ponnistuksen. Porin sivistystoimialan opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen toteaa, että kovilla ollaan, mutta tämäkin hoidetaan (SK 30.4.)

Nyt odotellaan Opetushallituksen ohjeistusta. Yllätyksiä, käytännön pulmia ja melkoista säätämistä on varmasti edessä.

Asiaa on hyvä ajatella myös lasten ja nuorten kannalta.

He saavat mahdollisuuden tavata ystäviään sekä opettajia. Kesälomakin tuntuu enemmän lomalta, kun sinne siirrytään koulurakennuksen kautta.

Tärkeää tämä on etenkin koulunsa päättäville ja siirtymävaiheessa oleville, kuten peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille.

Kodeissa puolestaan on lukuisia väsyneitä vanhempia, jotka ovat kyllästyneet toimimaan lastensa opettajina oman työnsä ohella.

Emme voi väistellä koronaa loputtomiin. Runsaan kolmen kuukauden kuluttua pitäisi alkaa syyslukukausi, ja virus on arjessa edelleen läsnä.

Aloittavatko eka- ja seiskaluokkalaiset silloin koulunsa etänä? Entä lukion ykköset ja ammatillisen koulutuksen aloittavat?

Kaikkea opetusta ei voi hoitaa kotoa käsin. Lopputulos voisi olla jopa katastrofaalinen, kun koululaisia ja opiskelijoita putoaisi kelkasta heti ensimetreillä.

Edessä on lukuisia valintoja ja kompromisseja. Päätöksiä tulee ohjata olemassa oleva tieto, ei tunne.

Ennusteet ovat epävarmoja, mutta silti niihin on nojattava. Onneksi tutkimustietoa tulee koko ajan lisää sekä muiden maiden kokemuksia.

Seuraavan kerran tieto on puntarissa sunnuntaina, kun hallitus keskustelee muun muassa kokoontumisrajoituksista.

Painetta niiden löysentämiseen on, samoin kuin ravintoloiden osittaiselle avaamiselle kesäkuussa.

Suomessa ollaan menossa varovaisesti kohti Ruotsin linjaa. Nykyisen tiedon valossa ratkaisu on täysin oikea.

Paluu kouluun on tärkeää etenkin siirtymävaiheessa oleville, kuten peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?