Lääkäreiden pitää mennä väliin, kun terveyshuuhaa velloo verkossa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lääkäreiden pitää mennä väliin, kun terveyshuuhaa velloo verkossa

9.11.2019 3:00

”Mulla on omat rauta-arvot pysyneet hyvinä, kun mä olen tehnyt töitä hyvän värähtelyn ja magneettikentän eteen." "Kun ihminen virittäytyy kiitollisuuteen, niin sydän alkaa toimia koherentisti."

Näihin väittämiin Turun valtakunnallista PET-keskusta johtava professori Juhani Knuuti törmäsi, kun hän perehtyi arkkitehti Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssiin. Kyse on samasta kurssista, jolle Turvallisuus ja kemikaaliovirasto Tukes mätkäisi 100 000 euron uhkasakon.

Knuuti teki tarkkaa työtä. Hän katsoi kaikki kurssivideot ja live-luennot. Kokemus kirvoitti blogin, jossa lääketieteen ammattilainen oikoi Nordinin väittämiä (blogit.ts.fi).

Knuuti ei ole missiossaan yksin. Suomen Kuvalehden artikkelissa Kiitä tai kärsi toimittaja Aurora Rämö kysyi, eikä Nordinia pelota, että joku hänen neuvoillaan allergeeneille altistavia harjoituksia tekevä tukehtuu pähkinään.

– Sä et ole nyt kyllä tutustunut siihen kurssiin, vastasi Nordin.

Tukesin tuoreen päätöksen mukaan Nordin on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin ja tällä hetkellä lainsäädännön minimivaatimukset toiminnan korjaamiseksi täyttyvät (satakunnankansa.fi 8.11.).

Lääkärit käyttävät Nordinin näkemysten kaltaisesta ajatuksenjuoksusta nimitystä terveyshuuhaa. Sitä vastaan taistelee muun muassa Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama Vastalääke ry (vastalaake.fi).

On niitäkin, joiden mielestä keskustelua terveydenhoidosta ei pitäisi käydä somessa. Mutta kun mutu-hoitoa tarjotaan juuri somessa, lääkäreiden täytyy olla siellä muistuttamassa tutkitusta tiedosta.

Eroon oireista -tyyppisten sivustojen suosio ei ole ihme. Moni tuntee, että saa vaihtoehtohoitajilta parempaa kohtelua kuin kiireisiltä lääkäreiltä. Tämä on kova haaste aikana, jona terveyskeskusten jonot kasvavat ja yksityiset terveydenhoitopalvelut keskittyvät.

Mutta haasteeseen täytyy vastata. Jos ihminen kokee, että häntä pompotellaan eikä edes kuunnella, viimeinen oljenkorsi voi olla puoskari, joka vie rahat ja terveyden rippeet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos