Jeesuksella vai ilman? Onko siitä oikeasti haittaa, jos koulun joulujuhla pidetään kirkossa? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Jeesuksella vai ilman, siitä tapellaan taas - saako joku oikeasti sielullista haittaa, jos koulun joulujuhla pidetään kirkossa?

12.11.2019 3:00

Jeesuksen syntymäpäivän ensimmäinen iso riita puhkesi tänä vuonna vain vähän sen jälkeen, kun ensimmäiset lelulehdet kolahtivat postilaatikkoihin. Kiista ei tosin koskenut joulun kaupallisuutta, vaan sitä, kuuluuko koulujen viettää joulua Jeesuksella vai ilman.

Kaiken takana on apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen viimeviikkoinen päätös. Sen mukaan kouvolalaisessa Naukion yhtenäiskoulussa loukattiin oppilaiden uskonvapautta ja yhdenvertaisuutta, kun joulujuhla järjestettiin kirkossa (maaseuduntulevaisuus.fi.8.11.). Kantelun teki Uskonnottomat Suomessa ry.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu sai poliitikot nousemaan tupestaan. Keskustan ja kristillisten riveissä kiivailtiin kansallisen perinteen puolesta, vasemmalla laidalla taivasteltiin, miksi vastapuoli haluaa ymmärtää koko päätöksen väärin.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka ihmetteli jopa sitä, miksi kansanedustajat lähtivät arvostelemaan eduskunnan valitseman apulaisoikeusasiamiehen päätöstä (is.fi. 10.11.)

Misukan ihmettely on ihmeellistä. Uskontoon liittyvistä asioista kuuluu keskustella siinä missä muistakin päätöksistä. Päätöksiä on lupa ihmetellä ja arvostella. Se kuuluu niin sananvapauteen kuin uskonvapauteenkin.

Naukion koulussa varmaan tarkoitettiin hyvää, vaikka kirkon ovien ulkopuolelle jääneiden osalta toteutus ontui. Katsoi asiaa sitten miten päin tahansa, joulu on perussanomaltaan kristillinen juhla. Monelle siihen kuuluu kirkko.

On hyvä, jos joulujuhlat voidaan pitää ns. puolueettomalla maalla. Mutta onko siitäkään oikeasti jotain vakavaa sielullista haittaa, jos joulujuhla pidetään kirkossa?

Uskontoa koskevat kiistat ovat aikuisten tekoa. Lapset ja nuoret katsovat maailmaa toisin. Siitä kertoo osuvasti Naukion yhtenäiskoulun rehtori Kai Mikkosen kommentti Ilta-Sanomille (9.11.):

– Aika moni islaminuskoisistakin on halunnut olla kirkkojuhlassa. Se on oppilaiden itse tekemä juhla, jossa oppilaat esiintyvät. Oppilaat haluavat olla siellä ja nähdä muiden oppilaiden esityksiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos