Osa vanhemmista jätti lapsensa jo maanantaina kotiin, kun kunnat eivät pystyneet tekemään päätöstä – kaikille vanhemmille jäi huono omatunto - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Osa vanhemmista jätti lapsensa jo maanantaina kotiin, kun kunnat eivät pystyneet tekemään päätöstä – kaikille vanhemmille jäi huono omatunto

16.3.2020 19:00

Maanantaiaamu valkeni kouluissa erikoisena.

Porissa osa koululaisista jäi kotiin, osa tuli kouluun. Pahimmillaan puolet oppilaiden vanhemmista kehotti lapsiaan jättämään koulutien väliin.

Ajauduttiin tilanteeseen, jossa opettajien oli pakko järjestää samaan aikaan etä- ja lähiopetusta, koska oppilaita oli koulussa ja kotona.

Tuloksena oli tuplatyö opettajille, tuplahuoli vanhemmille.

Osa koki huonoa omaatuntoa, kun jätti lapsensa kotiin. Osalle huoli syntyi siitä, että he olivat lähettäneet lapsensa kouluun, kun jotkut vanhemmista tekivät toisin.

Erilaiset päätökset ja päättämättömyys aiheuttivat valtavan epävarmuuden koululaisten perheissä.

Koulut suljettiin vihdoin, kun Sanna Marinin (sd.) hallitus antoi mahtikäskyn.

Hallitus käytti valtaansa oikeassa paikassa. Koulupäätös oli oikea, mutta tuli paria päivää turhan myöhään.

Kun hallitus jätti vastuun päätöksestä kunnille, saatiin aikaiseksi kirjavia toimenpiteitä ja epätietoisuutta.

Suurin osa kunnista sysäsi päätöksenteon takaisin hallitukselle ja jäi odottamaan valtiovallan toimia.

Satakunnassa reagoitiin rohkeasti ensimmäisenä sunnuntaina Huittisissa ja myöhemmin Säkylässä, joissa päätettiin koko perusopetuksessa siirtyä etäopetukseen.

Huittisten ilmoitus antoi esimerkin ja aiheutti lumipalloefektin. Satakuntalaiset kunnat ilmoittivat vuoron perään erilaisista ratkaisuista etäopetukseen siirtymisessä.

Porissa ruotsalainen koulu teki päätöksensä vielä varsin myöhään sunnuntai-iltana ja ilmoitti sulkevansa koulun viidennestä luokasta ylöspäin. Osassa kuntia jäätiin vain odottamaan.

Koulupäätös on hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on, että meillä on yhteinen valtakunnallinen linja kriisitilanteessa.

Haittapuolena päätöksen viivästymisessä oli todennäköisesti parin päivän epätietoisuus, toivottavasti ei muuta.

Harjoitteluun ei kuitenkaan ole enää varaa.

Kouluasia valaisi hallitukselle, että isoja linjauksia ei voi jättää kuntien harteille.

Oppimis- ja liikuntakeskus Itätuuli Porin Sampolassa. Itätuulessa toimii kaksi koulua, kirjasto sekä yhteisötila Salonki. Koulun ruokailutila.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?