Satakunnalla on taas hyvä mahdollisuus tuttuun piispaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Satakunnalla on taas hyvä mahdollisuus tuttuun piispaan

Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala on tuttu tuomiokapitulissa. Hänet valittiin jo toiselle kolmivuotiskaudelle pappisasessoriksi. Kaisa Huhtalan työkokemus on monipuolinen.­

7.10.2020 3:00 | Päivitetty 7.10.2020 7:36

Turun arkkihiippakunta on valitsemassa seuraajaa piispa Kaarlo Kallialalle. Vaikka piispan pääsevät valitsemaan harvat ja valitut, julkisuuspeli vaaleissa on kovaa.

Piispaksi on ehdolla nyt neljä ehdokasta, kaksi miestä ja kaksi naista. Nyt piispan vaali on poikkeuksellisen tasa-arvoinen, näissä vaaleissa tuskin sukupuoli ratkaisee. Kokemus ja osaaminen ovat valttia.

Arkkihiippakuntaa on pidetty useissa arvioissa sisäänpäin lämpiävänä, mikä näkyy ehdokasasettelussa. Nelikon muodostava nimilista ei yllättänyt. Ainoa Varsinais-Suomen tai Satakunnan ulkopuolelta tuleva ehdokas, Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka on korostanut vaalityössään varsinaissuomalaisuuttaan.

Ehdokasjoukon nuorin, arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaani Mari Leppänen on ollut pidetty etenkin Turun seudulla. Hänellä oli vahvat kannattajajoukot takanaan jo ennen suostumistaan kisaan.

Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoista on pidetty ennakkoon ehkä vahvimpana ehdokkaana. Lehikoinen oli ehdolla jo arkkipiispanvaalissa 2010, kun satakuntalaisittain tuttu Kari Mäkinen valittiin arkkipiispaksi. Kaksi vuotta sitten, kun Tapio Luoma valittiin arkkipiispaksi, Lehikoinen ei ollut ehdolla. Moni on sitä mieltä, että nyt on Lehikoisen aika.

Ainoa satakuntalaisehdokas, Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala haastaa varsinaissuomalaiset vahvasti. Huhtala tunnetaan Kari Mäkisen tavoin hyvänä keskustelijana, joka uskaltaa ottaa kantaa, mutta on avoin vuoropuhelulle vaikeistakin kysymyksistä. Kaisa Huhtalaan luotetaan sillanrakentajana ja heikoimpien puolustajana.

Huhtala yllätti monet kertomalla aikeistaan asettua ehdolle jo keväällä 2019. Ilmoitus poikkesi perinteisestä vaalitaktikoinnista, joka liittyy olennaisesti myös korkeisiin kirkon virkoihin. Huhtala pelaa mieluummin avoimin kortein.

Äänioikeutetut 1 192 hiippakunnan pappia, lehtoria ja maallikkoa äänestävät piispasta 5. marraskuuta. Mikäli kukaan ei saa puolta äänistä, toinen vaalipäivä on 3. joulukuuta. Silloin viimeistään selviää, saavatko satakuntalaiset satakuntalaisen piispan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?