Pääkirjoitus: Kankainen kasvomaski voi tehdä turvallisuudelle karhunpalveluksen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kankainen kasvomaski voi tehdä turvallisuudelle karhunpalveluksen – Olennaista on tunnistaa suojainten erot

18.4. 3:00

Kasvomaskit kiinnostavat nyt Suomessa kenties enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronaepidemian aikana. Lähtölaukaus suojainkeskusteluun saatiin, kun huoltovarmuuskeskus teki epäonnistuneet kaupat julkkisyrittäjän ja pikavippifirmoista tunnetun liikemiehen kanssa. Kiinasta Suomeen rahdattiin hengityssuojaimia, jotka eivät läpäisseet sairaaloiden laatuvaatimuksia.

Kohun jälkeen useat yritykset ovat ilmoittaneet alkavansa valmistaa kankaisia kasvomaskeja. Satakunnassa niitä ommellaan muun muassa Huittisissa ja päiväkodin työntekijöiden voimin Porissa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kehotti tiistaina suomalaisia pukemaan kasvomaskin julkisella paikalla. Kaikki viranomaiset eivät olleet samaa mieltä. Yhtä mieltä asiantuntijat ovat siitä, että kirurgiset suojukset tulisi jättää ammattilaisten käyttöön, sillä niistä on nyt pulaa.

Olennaista maskikeskustelussa on tunnistaa, mikä on hengityssuojaimen, kirurgisen suu-nenäsuojuksen ja itsetehdyn maskin ero. Jälkimmäinen voi vähentää viruksen leviämistä muihin, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä.

Pahimmillaan itsetehdyt maskit voivat olla jopa viruksen levittäjiä, jos niitä ei käytä oikein. Kankainen kasvomaski saattaa luoda käyttäjälleen turvallisuuden illuusion, joka heikentää varotoimenpiteiden noudattamista ja tekee näin karhunpalveluksen viruksen leviämiselle.

Kankaisen kasvomaskin käyttäjän tulee osata esimerkiksi pestä maski oikein jokaisen käyttökerran jälkeen.

Toisaalta kasvomaskia käyttämällä voisi esimerkiksi kaupassa sanattomasti viestiä muille, että haluaa pitää turvavälin. Vaikka turvavälin pitämisen kuuluisi näinä aikoina olla itsestäänselvyys, silti ruokakauppojen kapeilla käytävillä ja metsäpoluilla seikkailee edelleen ruuhka-aikoina ihmisiä, jotka kohtaavat toisensa lähempää kuin kahden metrin päästä.

Porissa kankaisia kasvomaskeja käytetään tehostamaan esimerkiksi omaishoitajien, fysioterapeuttien ja palveluohjaajien sekä heidän asiakkaidensa turvallisuutta. Kankaiset kasvomaskit koetaan hyviksi oireettomien ihmisten kohtaamisissa.

Suomalaisen muotibrändin pääsuunnittelija kertoi Ylen haastattelussa (16.4.), että maskeista halutaan tehdä kauniita asua piristäviä yksityiskohtia. Suomalaiset ovat vuosia tottuneet yhdistämään kasvomaskit aasialaisiin turisteihin. Onko kasvomaski kohta asusteena jokaisen vastaantulijan kasvoilla?

Vastaus on pitkälti turvallisuuskysymys, mutta riippuu myös sosiaalisesta paineesta. Mitä useampi vastaantulija käyttää maskia, sitä matalammaksi muuttuu kynnys laittaa se myös omille kasvoille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?