Wuhan-hysteriaan ei syytä, mutta Satakunta ei ole suojassa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Wuhan-hysteriaan ei syytä, mutta Satakunta ei ole suojassa

25.1.2020 5:00 | Päivitetty 25.1.2020 9:42

Wuhanin koronaviruksen leviäminen on alkanut. Siitäkin huolimatta, että Kiinassa varotoimenpiteenä, tosin ehkä jo jälkijättöisenä, on suljettu kokonaisia kaupunkeja liikenteeltä.

Valtavaa vauhtia kasvaneessa matkailussa on suuri potentiaali viruksen leviämiseen. Kiinasta Suomeen saapuvien matkustajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja myös Suomesta matkustetaan yhä useammin Kiinaan. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on maassamme yli kaksinkertaistunut vuodesta 2000 lukien.

Virus vaanii yhtä hyvin talvilomalle Lappiin matkustavaa satakuntaista kuin täällä visusti pysyvää asukasta, sillä väkeä liikkuu jatkuvasti enemmän. Esimerkiksi Porin seudulla yövyttiin matkailupalveluiden kautta toissa vuonna 291 420 kertaa.

Eristyshuone Satasairaalassa. Huoneessa on myös ilmaeristys.

Wuhanin koronavirusta ei ole syytä hysterisoida, vaikka tilanne olisikin herkillä.

Vastaavaa on koettu aiemminkin 2000-luvulla esiintyneistä SARS ja MERS -koronavirusinfektoissa.

Wuhanin koronavirukseen sairastuneilla on todettu kuumetta ja hengenahdistusta. Oireet ovat olleet pääosin lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut. Vakavia oireita saaneilla on yleensä ollut jokin pitkäaikaissairaus. Vaikka Kiinassa Wuhanin virus on aiheuttanut myös kuolonuhreja, on muistettava, että myös normaali kausi-influenssa on saattanut olla kohtalokas heikkokuntoisille.

Oleellista on epäiltyjen Wuhanin virusoireiden ilmaantuessa ottaa puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon. Päivystykseen ei pidä lähteä siltä istumalta fyysisesti. Mikäli virusinfektio todetaan, hoidetaan sitä eristyksessä joko kotona tai sairaalahoidossa.

Lääkinnällistä ennaltaehkäisyä virukseen ei ole, sillä virukseen tehoavaa viruslääkettä ei ole käytettävissä eikä ennaltaehkäisevää rokotetta ole olemassa.

Virusepidemioissa luottamus terveydenhuollon toimijoihin on Suomessa erittäin korkealla tasolla. Vaikka Wuhanin virusta ei ole toistaiseksi Satakunnassa todettu, on Satakunnan sairaanhoitopiiri hyvissä ajoin valmiudessa viruksen varalta.

Nopeasti reagoiva tiedottaminen korostuu niin muualla maailmassa kuin Suomen Satakunnassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut