Hyvinvointialue painostaa nyt palvelujen vähentämiseen

Kirjoittaja on huolissaan hyvinvointialueen säästösuunnitelmista.

Hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila sanoo lehtiuutisessa suoraan: ”Jokaisessa kunnassa ei enää voi olla terveysasemaa”.

Hänen mukaansa Satakunta on kohta valtiovarainministeriön talutusnuorassa, jos päätöksiä talouden tasapainottamiseksi ei tehdä.

Tämä tarkoittaa keskitettyjä, ruuhkautuneita terveysasemia, joissa ei edes puhelimeen vastata, eikä pääse edes terveydenhoitajalle ilman ajanvarausta ja lääkärille kuukausien jonotuksella. Varakkaat siirtyvät yksityisten terveyspalveluiden piiriin.

Jos terveysasemat viedään, niin missä on sitten se yhdenvertaisuus, jota on käytetty perusteena hyvinvointialueen päätöksissä. Tämä johtaa väistämättä terveydenhoidon heikentämiseen ja aiheuttaa sitä kautta lisäkustannuksia.

Nyt uhataan siis valtiovarainministeriöllä, jos ei leikata. Jotenkin tutulta vaikuttaa, kun muistelee, millä perusteilla kuntia painostettiin myymään vanhusten palveluyksiköt yksityisille terveysalan yrityksille. Eli valtio tulee ja pakottaa ja jyrää meitin.

Jatkoa tähän tuli, kun lehdessä luki, että hyvinvointialueella suunnitellaan 2,3 miljoonan euron säästöpakettia eli hyvinvointialue aikoo vähentää vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen ostopalvelupaikkoja.

Eli sehän tarkoittaa, että osa vanhuksista joutuu siirtymään laitoshoitoon sairaalahoidon piiriin, ja se vasta tulee kalliiksi.

Samaan aikaan hyvinvointialueen hallinnon kustannuksia paisutetaan. Eli sekin on tuttua Helsingin keskushallinnon tyyliä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

Jos terveysasemat viedään, niin missä on sitten se yhdenvertaisuus, jota on käytetty perusteena hyvinvointialueen päätöksissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut