7. toukokuuta järjestettiin Keski-Porin kirkossa sateenkaarimessu Keski-Porin seurakunnan, Porin seurakuntayhtymän oppilaitostyön ja Satakunnan Setan yhteistyönä.
2013 alkaen messuja on järjestetty Mikonkadun rukoushuoneella.
Messun jälkeen huomasimme, että kirkon ulkopuolella olleet sateenkaariliput oli revitty ja varastettu. Tapahtumajärjestäjien omaisuuteen kajoaminen ja yhteisön tunnusten tuhoaminen on ehdottomasti väärin ja osoittaa vähemmistövihaa.
Uskonnonharjoittaminen on suojattu Suomen rikoslaissa. Satakunnan Seta on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.
Ilkivalta tuo esille tarpeen sateenkaarimessuille. Vähemmistöön kohdistuvasta ilkivallasta on tärkeää sanoutua irti. Jokainen muistaa kiusaamistilanteet koulun pihalta.
Tärkeimpiä toimijoita ovat ne, jotka tilanteen näkevät. Osoitetaanko kiusaajalle, että tämä ei ole oikein? Sillä on suurin vaikutus siihen, kiusataanko koulussa. Samoin sillä, miten suhtaudumme yhteiskunnassa tällaisiin tekoihin, on suuri merkitys.
Me allekirjoittaneet haluamme sanoa, että emme hyväksy tällaista toimintaa. Tämä ei kuulu suomalaiseen, demokraattiseen yhteiskuntaan eikä kristilliseen uskoon.
Sateenkaarimessuista käydyssä keskustelussa on noussut kysymys, miksi kaikki eivät mahdu samaan messuun. Luterilaisessa kirkossa järjestetään paljon eri ryhmien messuja. Herätysliikkeiden messut, Tuomasmessut, eri yhdistysten kirkkopyhät. Ilman sateenkaarimessujakaan kaikki eivät tule samaan messuun.
Järjestämme sateenkaarimessuja, koska kaikilla pitää olla mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen tuntien olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi. Jokaisella on oikeus tulla kirkkoon, eikä Jeesuksen julistama sanoma armosta sulje ketään ulkopuolelle.
Valitettavasti suurella osalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista on toistuvia kokemuksia uskonnollisen syrjinnän kohteeksi joutumisesta kirkon tilaisuuksiin osallistuessa.
Tässä messussa turvallisempaan tilaan oli kiinnitetty erityistä huomiota. Oli häirintäyhdyshenkilö ja turvallisemman tilan periaatteet.
Näitä ei ole tarkoitettu loukkaukseksi ketään messukävijää kohtaan. Jos kohtaa toiset kunnioittaen ja moninaisuutta ymmärtäen, toimii oikein. Valitettavasti kaikki eivät näin toimi.
Sateenkaarimessu on sisällöltään tavallinen luterilainen messu sisältäen tarvittavat messun osat. Olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että käytetty kieli ei jätä ketään ulkopuolelle sukupuolen perusteella.
Lipun käyttö messun yhteydessä ei ole poikkeuksellista. Eri järjestöillä ja ryhmillä on omia lippuja ja symboleita, joita joskus käytetään messun yhteydessä.
Sateenkaarilippu muistuttaa, että sateenkaarevilla on yhtäläinen oikeus olla olemassa eikä sen tarkoitus ole nostaa ketään toisten yläpuolelle.
Sateenkaarimessun järjestäjätiimin puolesta:
Henrika Hyttinen,
saarnaaja
Heikki Hesso,
esirukouksen valmistelija
Lari Kontula,
häirintäyhdyshenkilö
”Järjestämme sateenkaarimessuja, koska kaikilla pitää olla mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen tuntien olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.