Savuna ilmaan

8.1. 4:00

Jouluaamuna saimme Rautjärveltä surullisia uutisia. Vanha kirkko paloi maan tasalle. Ihmiset joutuivat pakenemaan kirkosta kesken aamujumalanpalveluksen. Taivaan tuuleen katosi palanen mittaamattoman arvokasta kulttuuriperintöä sekä aimo annos ihmisten luottamusta ja turvallisuuden tunnetta.

Katselin videonauhalta kirkon katoamista liekkien syövereihin. Jouluyönä juhlitaan Kristuksen – maailman valon – syntymistä maailmaan, mutta aamulla Rautjärven ympärille laskeutui pimeys.

Kirkkojen palaminen herättää tunteita ja surua laajalti. Pariisin Notre Damen palaminen vuonna 2019 sai aikaan maansurun, ja kirkon hyväksi kerättiin nopeasti yli miljardi euroa rahaa. Hieno juttu kirkolle ja Ranskalle, mutta en voi silti olla ihmettelemättä, miten kirkot herättävät meissä enemmän inhohimoa kuin itse Jumala, jonka kunniaksi kirkot ovat rakennettu.

Jeesus Kristus ei niinkään perustanut rakennuksista. Hän opetti kansaa turuilla ja toreilla, niin järvien rannoilla kuin synagogissa. Hän opetti, että Jumalaa palvellaan rakastamalla köyhiä ja heikkoja. Maan vähäisissä on Kristus läsnä. Silti kukkaromme nyörit heltyvät helpommin palaneen kirkon kuin kärsivän maailman takia.

Kirkot ovat rakennettu kokoontuvaa seurakuntaa varten, mutta usein kirkot ammottavat tyhjillään. Kristillinen perinteemme on pikkuhiljaa katoamassa savun lailla tuuleen. Ei suurena näyttävänä roihuna kuten kirkkopalo, vaan pikkuhiljaa kytien.

Vaivaisen maalaispapin on kai hyväksyttävä, että jokainen valitsee mihin elämänsä ankkuroi, mutta mistä muualta sitten kestäviä arvoja löytyisi tämän kertakäyttökulttuurin keskeltä?

Piispa Jari Jolkkonen huokaisi joskus kaipaavansa vanhan koulukunnan ateisteja. He sentään tiesivät kristinuskosta tarpeeksi ja osuivat kritiikillään maaliin asti. Ainakin joskus.

Mitä vastaan nuoremme kapinoivat, jos ei ole mitään perustaa, josta ottaa etäisyyttä. Onko odotettavissa joukkopakoa luostareihin irrottautumaan tästä hyvin pinnalliseksi käyneestä maailmasta? Vaihtuvatko selfiet hiljaisuuteen ja nettishoppailu kuuliaisuustehtäviin?

Hanna Kärmeranta

Eurajoen seurakunnan pastori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut