Huolen pidosta huolenpitoon

25.9. 7:33

Saisiko olla lomaviikko täydellisessä huolettomuudessa? Kelpaisiko hemmotteluhoito, jossa saat luvan kanssa jättää kaiken murehtimisen tulevasta? Vai tuleeko aika pitkäksi tällaisella ”luksuslomalla”, jossa ei näy huolen häivää?

Pohjolassa asuvaa kansaamme on vuosituhansien ajan opetettu varustautumaan ja suojautumaan monin tavoin elämässä: asumisen, hyvinvoinnin, omaisuuden, työn ja toimeentulon suhteen. Toisin sanoen huolehtimaan omista asioistamme, elämämme tarpeista. Siinä sivussa meille on uskoteltu, ettei Jumala laiskoja elätä.

Arvattavasti tunnet ihmisen kaksi prototyyppiä: huolettomat sisko- ja velikullat, jotka eivät vielä tänään jaksa murehtia, mitä huomenna tekisivät tai söisivät. Ja ne, jotka pitävät niin paljon huolista ja huolehtimisesta, etteivät malta yön ajaksikaan niitä jättää. Vai onko niin, että nämä molemmat tyypit ovat ottaneet sinut majaksesi ja käyvät päivittäin sisäistä taistelua siitä, kumpi voittaa?

Päivän evankeliumi piirtää kuvaa edellä mainituista, kahdesta elämäntavasta, jatkuvan murehtijan arjesta ja huolivapaata tarjoavan Jumalan yhden päivän kierrosta. Kumman valitsen?

Pelkäävälle ihmiselle riittää vaaran paikkoja loputtomasti. Tiedämme, että murehtiminen ja pelot heikentävät muun muassa arvostelukykyä ja lisäävät tapaturma-alttiutta. Samoin tiedämme, että suurin osa peloistamme ei koskaan toteudu. Ihminen saa jatkuvia muistutuksia siitä, että tämä on se huominen, jota eilen pelkäsit. Eikä sitä pahinta olekaan tapahtunut.

Jumala tarjoaa huolista pitämisen sijaan taivaallista huolenpitoaan, sitä, jota tämä maailma ei tunne eikä tarjoa. Älä huolehdi huomispäivästä, anna Jumalan huolehtia, rohkaisee päivän evankeliumi. Käskystä ihminen oppii harvemmin, mutta harjoitellen taidot karttuvat sitäkin useammin. Siis harjoitellen.

Vielä viimeinen kuulutus tämän viikon lennolle: nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokeilemaan huolivapaata viikkoa Luojan ja Lunastajan opastuksessa. Tämä onnistuu ihan siinä kotisohvallakin ilman matkalaukkujen pakkaamisen vaivaa.

Seppo Laakso

Kirjoittaja on Laviassa asuva psykoterapeutti, työnohjaaja ja tietokirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut