Pori saa kokoomuslaisen kaupunginjohtajan

Kirjoittaja laskee kokoomuksen ja demareiden tekevän syvää yhteistyötä.

Kirjoittajan mukaan Porin kaupunginvaltuustossa kokoomus ja demarit tekevät yhteistyötä, joka vaikuttaa tulevan kaupunginjohtajavalinnan taustalla.

16.4. 12:46

Hiukan lisää päätoimittaja Tomi Lähdeniemen kirjoitukseen Porin johtamisesta.

Pori saa kaupunginjohtajan, jonka virassaolon aika rajataan. Pori saa kaupunginjohtajan, koska kokoomus laskee saavansa tuon paikan tai vähintään he määräävät, kuka siihen valitaan. Kymmeniä vuosia jatkunut sosiaalidemokraattinen valta päättyy.

Demarit halusivat Poriin pormestarin, koska se olisi antanut heille jatkoajan ykköspaikalla. Epäilemättä demareissa saattoi olla aitoa kiinnostusta pormestarimalliin, mutta poliittisen matematiikan harrastus varmisti kannan. Nyt jää siis luu käteen.

Kokoomus ja demarit tekevät erittäin läheistä yhteistyötä, salailevat ja peittelevät asiaa, mutta lähellä ovat. Se kertoo poliittisesta ennakkoluulottomuudesta. Vielä muutama kuukausi sitten kokoomus vaati isoja irtisanomisia kaupungin henkilöstöön.

Kun kokoomus sanoo, että kustannusten vuoksi palokunnassa ei tarvitse noudattaa lakia ja ministeriön ohjeita, demarit ovat tässä mukana. Kun kokoomus sanoo, että Enäjärven koulupiirin rajat ovat merkityksetön asia, demarit ovat samaa mieltä.

Historia toistaa itseään. Juha Vasama (kok.) vei Esa J.Wahlmanin demarit 2013–2017 niin oikealle kuin suinkin. Kun keväällä 2017 tuli neljän korkean viran paketti päätettäväksi, Vasama käänsi selkänsä demareille.

Kokoomus vei koko potin persujen, vihreiden ja keskustan avulla. Samansuuntaisesti kävi nyt. Tiiviistä yhteistyöstä huolimatta – tai ehkä sen takia – sekainen kokoomusryhmä ei taipunut pormestariin, vaan pelasi valtuuston porvarillisella enemmistöllä. Tällä hetkellä ei ole merkkejä, että porvarien yhteistyö horjuisi ja siksi lopputulos on näkyvissä.

Johtomallista päättäminen viivästyi parilla viikolla, tarvittiin jatkoaika. Wahlman käänsi vielä viimeiset kivet ja yritti käydä kauppaa vaikka belsebuubin kanssa. Nyt ei ollut kädessä samoja valtteja kuin ylihintaisesta palloiluhallista päätettäessä.

Vihreille näissä ympyröissä oli varattu seinäruusun paikka. Olen jo varoittanut heitä nielemästä ihan kaikkea. Kun vaaleissa kannatusta saanut demarien johto näyttää alistuneen kunnallisjärjestön valtaan, vasemmiston yhteistyötä ei ole.

Esa J. Wahlmanin kylmän sodan linjaa tukee torinkulman uutisten mukaan myös Vasemmistoliiton takapirut. Taloudelliset edut yhdistävät ja se, että porilaiset eivät vaaleissa voi eivätkä halua heitä kannattaa. Politiikka on monimutkaista.

Näissä oloissa Pori valmistautuu kokoomuslaisen kaupunginjohtajan valintaan. Se on asian ydin.

Tapio Furuholm

kaupunginvaltuutettu (vas.), Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut