Tämä on myös sinun asiasi!

12.4. 18:09

Mitenkäs se nyt näin päin kääntyi?

Koronakurimuksessa kannustettiin taputtamaan käsiä yhteen ja haluttiin huomioida hoitajien raskas työ. Muutama kuukausi sitten kaikki puolueet ja suurin osa kansaa oli valmis jopa veroja lisää maksamaan, kunhan sosiaali- ja terveydenhuollon palkat ja työolot paranevat ja tyhjinä olevat virat ja toimet täyttyvät. Työmies on palkkansa ansainnut – naisten osalta arvonmäärittely on meneillään.

Seurasitteko sotealan työtaistelua alusta asti?

Ensin toteutettiin karmea ukaasi tehdä töitä vain sovittu määrä. Eikö ollutkin näppärää: tekivät kahdeksan tunnin päivän viisi kertaa viikossa ja saivat valtakunnan sekaisin samassa ajassa. Tämän jälkeen kuntatyönantaja keskeytti neuvottelut, minkä jälkeen ne eivät ole jatkuneet.

Kuka kieltäytyy? Super, Tehy vai kuntatyönantaja?

Arvovalinnat maksavat. Kuntatyönantajan laskukaavoja ei ole julkistettu ja kaikkinainen piileskely hämmentää. Te, joilla on pääsy internetiin, voisitte käydä lukemassa www.tehy.fi-sivustolta pari blogitekstiä, joista 22.3.2022 kirjoitettu – ”Tonneja painava ihminen” – kertoo, miten erikoista laskulogiikkaa käyttämällä kuntatyönantaja saa meidät miljardilankaan.

Toinen teksti, johon soisin ahneita hoitsuja paheksuvien tutustuvan on 4.4.2022 #Meidän kaikkien asia: ”Ymmärrättekö arvoisat ministerit, mitä te olette tekemässä?”

Meneillään on hyvä esimerkki siitä, miten valtaa käytetään tekemättä yhtään mitään. Vetäytymällä vuorovaikutuksesta, ei toisella osapuolella ole paljon tehtävissä.

Valtakunnansovittelija vastasi sotealan vaatimuksiin ”alta lipan -esityksellä”, jota tietenkään ei hyväksytty. Lakkovaroitus annettiin kaksi viikkoa ennen aiottua aloituspäivää, jota työministeri Haatainen siirsi kahdella viikolla, koska hoitohommelit oli laitettava kuosiin lakon varalta.

Lakko alkoi siis kuukausi sen jälkeen, kun siitä varoitettiin. Vuorojen työntekijämääristä tehty kooste kertoo, että vuoroissa on sama määrä tekijöitä kuin ilman lakkoa. Virkasuhteiset voisi määrätä suojelutyöhön, mutta se on unohtunut työsuhteisten pakkolakia sorvailtaessa.

Leena Aurio

kuntoutuksen ohjaaja (AMK)

Panelia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut