Digiosaaminen pullonkaulana - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Digiosaaminen pullonkaulana

13.1. 21:38

Työelämä on samankaltaisessa jatkuvassa muutoksessa kuin yhteiskunnan tekninen kehitys yleensäkin. 1990-luvulla alkanut tietokoneiden valtakausi jatkaa kiihtyvällä nopeudella. Ne, jotka eivät syystä tai toisesta omaksu uutta moodia tai joilla ei siihen ole tosiasiallista mahdollisuutta, jäävät auttamattomasti jälkijunaan tai putoavat kelkasta.

Tietokoneajan digiosaaminen on näkynyt muun muassa siinä, että osa ihmisistä on koronarokoteaikoja varatessaan joutunut jonottamaan puhelimessa tuntitolkulla.

Digiosaamisen tarve ilmenee myös työpaikoilla. Ennen vanhaan metallisorvia käytti sorviammattilainen, jolle pomo antoi piirustukset käteen ja sanoi: ”Tee tuollainen”.

Nykyään sorvari syöttää tarvittavat tiedot sorvin tietokoneeseen tai jokin muu on antanut ”käskyn” cnc-sorville. Sen jälkeen sorvari seuraa, että kaikki tapahtuu, kuten pitääkin.

Ei ole juuri mitään toimialaa, jossa digiosaamista ei tarvittaisi, on sitten kyseessä johtaja,työntekijä tai yrittäjä.

Nyt ja lähitulevaisuudessa on pulaa terveydenhuollon ja hoitoalan ammattilaisista. Toivottavasti sote-valmistelijat huomioivat itse pääasian ohella myös toimijoidensa digiosaamisen ja hankkivat sellaiset ATK-laitteet ja -ohjelmistot, jotka ovat käyttäjäystävällisiä ja palvelevat myös asiakkaita. Isossa organisaatiossa olisi hyvä olla myös toimiva ja riittävä digitukihenkilöstö.

Digiosaaminen on osa ammatinhallintaa. Hyvällä osaamisella on myönteinen vaikutus ihmisen stressitasoon ja sitä kautta työpanokseen.

Simo Pukkila

Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut