Porin kaupunki rikkoo eläinlääkintähuoltolakia – missä on vastuunkantajat? - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Porin kaupunki rikkoo eläinlääkintähuoltolakia – missä ovat vastuunkantajat?

Kirjoittaja muistuttaa, ettei palveluiden ulkoistaminen tarkoita vastuun siirtämistä lain noudattamisesta palveluntarjoajalle.

12.1. 17:52

Palveluiden ulkoistaminen ei tarkoita vastuun siirtämistä lain noudattamisesta palveluntarjoajalle. Lain noudattamisesta on vastuussa vain ja ainoastaan Porin kaupunki. Jos palveluntarjoaja ei kykene noudattamaan sopimusta lainsäädännön puitteissa, silloin sopimus puretaan tai tehdään uudenlainen sopimus tilalle.

Evidensia on noudattanut omaa osuuttaan sopimuksesta viime syksynä erinomaisesti, jolloin viikonloppujen ja arkipyhien eläinlääkäripäivystykset siirtyivät heidän hoidettavakseen. Tämä vähensi maakunnan eläinlääkärien kuormitusta, sillä heidän hoidettavakseen jäivät arki-illat. Takaisku kuitenkin tapahtui vuodenvaihteessa, jolloin selvisi, ettei Evidensia ollut löytänyt palkkalistoilleen eläinlääkäriä toteuttaakseen pieneläinpäivystystä ympärivuorokautisesti.

Ratkaisuna kaupunkilaisten tulisi kuskata lemmikkejään Tampereelle tai Raisioon.

Tämä vaihtoehto ei vastaa kaupunginvaltuuston päätöstä siitä, että pieneläinpäivystyksen palveluiden tulee olla 15 minuutin matkan päässä kaupunkilaisista. Tämä vaihtoehto ei myöskään noudata eläinlääkintähuoltolakia. Eläinlääkintähuoltolakiin on selvästi kirjattu, että ”kiireellisen eläinlääkärinavun tulee olla saatavilla palveluiden käyttäjien kannalta kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä maantieteelliset olosuhteet huomioon ottaen.”

Valtakunnallisesti eläinlääkäripulasta johtuen on ymmärrettävää, että Evidensialla on haasteita palkata eläinlääkäriä. Tämän vuoksi kaupungin tulee antaa Evidensialle lisää aikaa prosessiin, mutta toteuttaa arki-iltojen päivystykset maakunnan eläinlääkärien voimin, kunnes Evidensia pystyy hoitamaan pieneläinpäivystyksen toteuttamisen ympärivuorokautisesti.

Tämä järjestely onnistui syksyllä, joten miksi se ei onnistuisi enää?

Nykyisessä tilanteessa päättäjien tulee ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä pikaisiin toimiin. Ennen kaikkea me luottamustoimiin valitut olemme vastuussa siitä, että kaupunki ryhtyy pikaisiin toimiin eläinten hyvinvoinnin takaamiseksi ja eläinlääkintälain rikkomisen lopettamiseksi.

Olen ollut ympäristöjaostoon yhteydessä, ja pyytänyt heitä lisäämään asian kaupungin eläinlääkintähuoltolain rikkomisesta esityslistalleen. Toivon vakaasti heidän myös aikaistavan kokoustaan, sillä tilanne vaatii välittömiä toimia.

Henrika Palenius

yhteiskuntatieteiden yo, varavaltuutettu, aluevaaliehdokas (kok.)

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut