Virheistä on otettava opiksi - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Virheistä on otettava opiksi

11.1. 19:36

Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyy vuoden päästä kunnilta hyvinvointialueen vastuulle. Kansalaisen näkökulmasta tärkeää ei ole kuka palvelut järjestää, vaan että apua saa silloin kun sitä tarvitaan ja että apu on asianmukaista. Näin pitää olla koko maakunnassa.

Hyvinvointialueen leveämmillä hartioilla tämän pitäisi onnistua. Hartioiden leveys on Satakunnassa lähes miljardi euroa vuodessa. Se on paljon rahaa.

Veronmaksajina haluamme, että kustannukset pysyvät kurissa. Väestön ikääntyessä kustannusten hillitseminen on haastavaa. Toiminta on saatava pyörimään mahdollisimman kevyellä hallinnollisella painolastilla. Enemmän hyvinvointia – vähemmän hallintoa.

Kustannusten hallinnan kannalta keskeistä on myös ongelmien ennaltaehkäisy, mikä ei valitettavasti ole hyvinvointialueen (nimestä huolimatta) varsinaista tehtäväkenttää.

Arvioiden mukaan Suomessa kuolee ennenaikaisesti erilaisiin hoitovirheisiin yli 1 000 henkeä vuodessa. Se on kerta kaikkiaan liikaa.

Vertailun vuoksi, liikenteessä kuoli Suomessa viime vuonna 223 henkilöä.

On outoa, ettei turvallisuuskulttuurin kehittämiseen panosteta enemmän suomalaisessa terveydenhuollossa. Järjestelmän tulee olla sellainen, että se oppii virheistään. Jos hoitovirheitä ei havaita, ne eivät tule asianmukaiseen käsittelyyn, eikä niistä kyetä ottamaan opiksi. Samaa virhettä toistetaan, kunnes tapahtuu jotain vakavaa. Vasta sitten asiaan puututaan – eikä aina silloinkaan.

Tulevan Satakunnan hyvinvointialueen pitää kunnostautua tässä asiassa ja nousta edelläkävijäksi potilasturvallisuuden edistäjänä.

Oma, todella haastava urakkansa tulee olemaan tietojärjestelmien yhtenäistäminen. Siinä onnistuminen vaikuttaa kaikkeen: palveluiden kustannuksiin, laatuun, saatavuuteen ja myös potilasturvallisuuteen.

Mutta, ilman riittäviä resursseja jäävät hyvätkin aikomukset vain aikomuksiksi.

Selvästi hankalin resurssiongelma on tällä hetkellä pula osaavista henkilöistä. Kilpailussa hoiva- ja terveysalan ammattilaisista Satakunnan hyvinvointialueen maine erinomaisena työnantajana ja hyvin hoidettuna ja johdettuna organisaationa on välttämättömyys.

Sekään ei ehkä riitä. Saisimmeko Satakunnan viehätysvoiman sellaiselle tasolle, että tänne pääsystä suorastaan kilpaillaan?

Sauli Ahvenjärvi

tekniikan tohtori, aluevaaliehdokas (kd.)

Rauma

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut