Puhalletaan yhteen hiileen, mutta ei sammuksiin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Puhalletaan yhteen hiileen, mutta ei sammuksiin

10.1. 19:54

Porin kaupungin edustajat Aino-Maija Luukkonen ja Timo Aro kirjoittavat Satakunnan onnistumisen edellytyksistä (SK yliö 7.1.). Kirjoittajat ovat laatineet kymmenen kohdan listan tulevan hyvinvointialueen onnistumisen kulmakivistä.

Kirjoitus alkaa lupaavasti; ensimmäiseksi kulmakiveksi nostetaan puhaltaminen yhteen hiileen. Oikein, tätä me tarvitsemme.

Mutta jo toisessa kohdassa tulee kylmää vettä maaseutu-Satakunnan niskaan:

”Lähipalvelut voidaan järjestää monin eri tavoin, mutta jokaisessa kunnassa ei voi olla omaa fyysistä sosiaali- ja terveysasemaa.”

Esitetty vaatimus johtaa välittömästi kysymykseen, minkä kunnan sote-keskuksen valot kirjoittajat haluavat ensimmäisenä puhaltaa sammuksiin. Jos uuden aluevaltuuston työ lähtee liikkeelle tällaisten kulmakivien asettamisesta, on edessä voimavaroja kuluttava alueiden välinen taistelu palvelujen säilymisestä. Tällainen liikkeellelähtö pitää päättäväisesti torjua. Kunnilla tulee jatkossakin olemaan tärkeä rooli alueensa asukkaiden tarpeiden tyydyttämisessä.

Kuten kirjoittajat kohdassa seitsemän toteavat, kunnilla ja hyvinvointialueella on yhteinen maali hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Miten sote-palvelut voidaan turvata, jos fyysisiä toimitiloja ei ole?

Lääkärin vastaanotto, omaishoidon intervallivaihe, moninaiset vanhuspalvelut, neuvola ja monet sosiaalipalvelut tarvitsevat fyysiset toimitilat. Jos kunnassa ei näitä palveluja ole, ei kunnalla ole tulevaisuutta.

Tilannetta voidaan verrata maakunnan elinvoimaan; ilman hyvin toimivaa keskussairaalaa ei maakunnalla ole tulevaisuutta.

Jokaiselle sote-toiminnalle ei tietenkään tarvita erillisiä tiloja – monitoimi sote-keskus on hyvä tavoite, jokaisessa kunnassa asukkaiden tarpeiden mukaan varustettuna.

Kirjoittajien korostama digitalisaatio lisää oleellisesti mahdollisuuksia muun muassa etädiagnostiikan kehittämiseen ja hajautettuun palvelutarjontaan. Liikkuvilla palveluilla voidaan täydentää kunnallisen sote-keskuksen palveluja.

Ei ryhdytä karsimaan, vaan vahvistetaan lähipalveluja, vahvistetaan alueiden elinvoimaa. Satakunta tarvitsee vahvan maakuntakeskuksen, mutta maakuntakeskus ei voi olla vahva, jos ympärillä ei ole elinvoimaisten kuntien verkostoa.

Minun jokerikorttini on seuraava: Mietitään Porissa, mitä voimme tehdä ympäröivän maakunnan elinvoiman edistämiseksi, ja mietitään maakunnassa, mitä voimme tehdä maakuntapääkaupungin menestymisen tukemiseksi.

Juha Korkeaoja

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut