Miksi yksi hömppä on hyväksyttävää, mutta toinen ei? - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Hurahdin horoskooppeihin ja sain ympärillä olevia ihmisiä ärsyyntymään – miksi yksi hömppä on ok, mutta toinen ei?

Palaute tuntuu ristiriitaiselta, koska erilaista hömppää on oikeastaan kaikkialla. Siitäkään ei ole hirveän montaa vuotta, kun valtaosa ennusti tulevaa vuotta sulaneen tinan avulla, kirjoittaa Saara Nyystilä.

3.1. 10:00

Olen ollut hyvin tietoinen horoskoopeista aina. Perheessäni esimerkiksi uuden seurustelukumppanin horoskooppimerkin kysyminen on ihan normaali juttu.

Kunnolla astrologiaan hurahdin kuitenkin vasta vuonna 2018. Se alkoi siitä, kun selvitin leijonan ja vesimiehen yhteensopivuutta ja eteni lopulta siihen, että osasin tehdä ja tulkita ystävieni tähtikarttoja.

Horoskooppeihin ja astrologiaan perehtyneen sekä niistä kirjankin kirjoittaneen toimittajan Janica Branderin mukaan horoskoopit kiinnostavat, koska ihmisellä on halu järkeistää maailmaa. Itselleni horoskoopit tarjosivat silloisissa ihmissuhdemyrskyissä keinon ymmärtää paitsi muita myös itseäni.

Eniten pidän horoskooppien tarjoamasta huumorista. Eri merkkeihin liittyvät stereotypiat naurattavat meemeissä ja Tiktokeissa.

Innostuessani astrologiasta aloin tietenkin jauhaa siitä lähipiirissä oleville ihmisille, kuten mistä tahansa muustakin aiheesta. Suurin osa suhtautui aihepiiriin terveellä mielenkiinnolla ja huumorilla – aivan kuten pitääkin. Osalla moinen humpuuki meni nopeasti tunteisiin, ja olenkin saanut hyvin suoraa palautetta siitä, miten typerää kaikki astrologiahuuhaa on.

Palaute tuntuu ristiriitaiselta, koska erilaista hömppää on oikeastaan kaikkialla. Yksi uskoo scifi-elokuvien kykyyn ennustaa tulevaisuutta ja erilaisiin salaliittoteorioihin. Jotkut vetävät ryyppäysviikonlopun päätteeksi detox-pikakuurin ja kuvittelevat, että se jotenkin puhdistaa kehon. Kristallit ja kivet ovat ihan turhaa humpuukia, mutta moni kuitenkin käyttää Gua Sha -hierontakiveä, jolla veistellään naamasta kiinteämpää.

Siitäkään ei ole hirveän montaa vuotta, kun Suomessa vielä valtaosa ennusti tulevaa vuotta sulaneen tinan avulla.

Eri hömppäjuttujen arvottaminen on typerää, koska ne ovat kaikki nimenomaan hömppää. Kritiikki on oikein tervetullutta esimerkiksi silloin, kun tieteeseen perustamatonta hömppää aletaan pseudotieteellistää tai tuputtaa muille väkisin. Olen itsekin lukenut kriittisiä näkökulmia astrologiasta.

Kritiikki on tervetullutta myös, jos ihmisiä aletaan lokeroida horoskooppimerkkien tai persoonallisuustyyppien värien perusteella. Mielestäni ihmisten lokeroiminen on kuitenkin väärin myös kiinnostusten kohteiden perusteella. Hömpän kuluttaminen ei tarkoita, etteikö uskoisi tieteeseen.

Erilaisia uskomuksia ja hömppäjuttuja on ja tulee aina olemaan. Helpommalla pääsee, kun antaa ihmisten innostua sellaisista aiheista, jotka eivät loukkaa muita tai aiheuta muutakaan harmia.

Kirjoittaja on toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut