Viljavan kauramyllyhanke vaatii läpivalaisua – valtio ei saa vaarantaa kilpailua - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Viljavan kauramyllyhanke Raumalla vaatii läpivalaisua – valtio ei saa vaarantaa kilpailua

Rauman Petäjäksen satamanosassa sijaitsevan Suomen Viljava Oy:n viljavaraston on tarkoitus täydentyä kauraa jalostavalla myllylaitoksella.

29.11.2021 18:15

Valtion omistama Suomen Viljava on ilmoittanut investoivansa Rauman satamavarastoon rakennettavaan kauramyllyyn, josta tulee valmistuessaan Suomen suurin. Samalla Viljava laajentaa toimintaansa elintarviketeollisuuteen.

Investointi yllätti mittaluokallaan ja ajoituksellaan. Kilpailu kauratuotteiden markkinoilla on jo varsin kireää. Yritykset ovat viime vuosina vastanneet kaurabuumiin useilla suurilla investoinneilla ja tuotekehityksellä. On harvinaista, että valtio lähtee isona uutena toimijana kilpailtuun markkinaan.

Viljava on ollut haluton julkistamaan hankkeen hintalappua, eikä Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ole selvityksistä huolimatta onnistunut saamaan tietoa rahoituksesta. Puuttuvat tiedot jättävät tilaa epäilylle, onko hanke saanut kiellettyä valtiontukea. Tämän selvittämiseksi ETL on jättänyt EU:n komissiolle valtiontukikantelun, jolla varmistetaan kilpailijoiden tasapuolinen asema.

Lisääntynyt kilpailu on aina tervetullutta, sillä se kirittää yrityksiä kehittämään toimintaansa kuluttajien ja markkinoiden eduksi. Kilpailua on kuitenkin käytävä reiluilla säännöillä ja samoista lähtökohdista. Valtio ei saa vääristää tai estää kilpailua markkinoilla.

Mylly on herättänyt alueellista innostusta, eikä suotta. Elintarvikeyritykset luovat taloudellista toimeliaisuutta ympärilleen, ja tieto elinvoiman kasvusta on hieno uutinen.

Hyvinvoivaa elintarvikemarkkinaa ei kuitenkaan ole ilman reilua kilpailua. Kilpailuolosuhteiden on oltava tasapuoliset, jotta yritysten halu investoida säilyy ja markkinat kehittyvät pitkällä aikajänteellä.

Terve kilpailu on turvattava, jotta voimme vastaisuudessakin nauttia kotimaisesta ruuasta. Komissiolta pyydetyllä selvityksellä ETL haluaa valaista tietoaukkoja ja ennaltaehkäistä epäreilujen asetelmien syntymistä. Tämä on kaikkien etu.

Mikko Käkelä

toimitusjohtaja

Elintarviketeollisuusliitto ry

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut