Tee ja anna toisten tehdä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Tee ja anna toisten tehdä

Miten kukaan muu oppii koskaan yhdistämään puhelimen auton Bluetoothiin, jos he eivät saa edes yrittää?

21.8. 19:15

Asentaisitko sää Iida ton reitittimen, kun oot siinä hyvä?

Kai mää sitten asennan. Olisi mukavampaa, jos bravuurini olisi vaikkapa erinomaisen kuohkea suklaamousse, mutta onhan sekin jotain, että saan kodin wifin toimimaan.

Reitittimen käyttökuntoon laittaminen on vain yksi elämäni lukemattomista asioista, jotka olen saanut taakakseni, koska olen niissä jonkun muun mielestä hyvä.

Sama toistuu, kun ryhmätyön raportti pitää oikolukea, kun lomakohteesta pitää löytää hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majoitus, ja kun kännykkä pitää saada yhdistettyä auton Bluetoothiin.

En ole ongelmani kanssa yksin. Siskoni tekee muiden puolesta niin paljon asioita, että hänen miehensä antoi hänelle korvakorut, joissa lukee an ku mää.

Eikä siinä mitään, muiden auttaminen on mukavaa ja tuo itsellekin iloa. Ongelma on se, että en anna muiden yrittää, vaan teen heidänkin tehtävänsä oman jaksamiseni kustannuksella.

Arkinen säätäminen on pois kaikesta hauskasta. Ennen kuin huomaankaan, kaverit, joiden puolesta olen tapellut kaiken maailman digiboksien kanssa, ovat kirjoittaneet väitöskirjan, kehittäneet herkullisen mocktail-reseptin ja opetelleet jokaisen Itse Valtiaat -sarjassa kuullun kappaleen ulkoa.

Kehitymme paremmiksi vain sellaisissa asioissa, joita teemme toistuvasti. Kun annan muille mahdollisuuden onnistua reitittimen asentamisessa, he uskaltavat tehdä sen toistekin.

Jos minä olen aina se, joka päivittää puhelimet, poistaa tekstiileistä kahvitahrat ja tekee hintavertailut uusista läppäreistä, tulen näissä hommissa yhä paremmaksi. Saan tehdä ne jatkossakin, sillä kukaan muu ei tee niitä yhtä hyvin kuin minä.

Auttamieni ihmisten arki takkuaa, enkä minä ehdi tehdä mitään jännittävää. Olisi siis kaikkien etu, jos antaisin muillekin tilaa hoitaa asioita.

Siskoni tekee muiden puolesta niin paljon asioita, että hänen miehensä antoi hänelle korvakorut, joissa lukee an ku mää.

Mutta eihän se niin helppoa ole. Vaikka itse tekeminen on aikaavievää ja stressaavaa, se on myös turvallista. Tiedän, millaista jälkeä minun tekemänäni syntyy, kun taas joku toinenhan voi hoitaa homman aivan päin mäntyä.

Kun asiaa ajattelee pidemmälle, alkaa myös nähdä potentiaalisia salaliittoja. Entä jos muut eivät haluakaan minun hoitavan asioita siksi, että olen siinä hyvä, vaan siksi, että heidän ei tarvitsisi?

Tuskin sentään. Haluan uskoa ihmisten hyvyyteen, mutta omasta korvaamattomuudestani aion opetella luopumaan.

Ensi kerralla sanon vain, että hoida itse, käyttöohjeet löytyvät googlettamalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: