Yksilökeskeisyys vaikuttaa myös kulkemismahdollisuuksiin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Yksilökeskeisyys vaikuttaa myös kulkemismahdollisuuksiin

29.6. 14:44

Liikkuminen perustuu tänä päivänä individualismiin eli yksilökeskeisyyteen.

Suurin syy on nelikulma työ, asuminen, kauppa ja liikkuminen, mikä jaksottaa ihmisen jokapäivästä elämää. Yhteiskuntamme on kuitenkin unohtanut meidät, jotka ovat työvoiman ulkopuolella ja asumme kaukana taajamista.

Kauppa on keskittynyt suurin yksiköihin, ja joukkoliikenne on supistunut. Nyt ne yksilöt, joilla on mahdollisuus siirtyä paikasta A paikkaan B ajattelevat tilannetta yksilökeskeisesti, eivät miltä se muista tuntuu.

Ongelmaa ei tunnista lainkaan niin sanotuilla suurilla kaupunkiseuduilla, koska siellä ovat kauppa ja joukkoliikenne lähellä. Syrjäseuduilta on lähdetty kauppakeskustaajamiin ostovoiman perässä, eikä vanha sanonta kaupan kannattavuudesta pidä enää paikkaansa joka paikassa.

Syrjäseuduilta on joukkoliikenne supistunut, koska alueelta ei ole kannattavaa ylläpitää joukkoliikennettä. Käyttäjiä varmaan olisi, mutta ei kannattavasti. Eikä työmatkaliikennettä tarvita, koska työajat ovat muuttuneet, ja individualismin kannalta yksin on paljon mukavampi kulkea.

Tällainen yksilökeskeisyys alkoi syntyä 1970-luvulla. Tällöin muodostui maahamme keskiluokka, ”valkokaulusköyhälistö”. Tämä väki erottautui tavallisesta työväenluokasta myös kauppa- ja työmatkakäyttäytymisessä. Ei käytetty oman kulmakunnan kauppaa tai syrjäkylältä kulkevaa joukkoliikennettä. Valikoimat löytyivät työmatkalla marketista, eikä tarvinnut odotella joukkoliikennettä.

Näin jäivät syrjäseuduille asustelemaan ilman palveluita niin vanhukset, vammaiset ja myös ne, jotka elivät muiden palveluiden varassa.

Tässä pieni, mutta selkeä esimerkki, millainen on yhteiskuntamme individualismi, joka on sosiaalisen elämän vastakohta. Tämä suuntaus on jatkunut, ja sen estäminen tai jarruttaminen vaati isoja muutoksia. On valitettavaa, ettei yksilökeskeisyydestä puhuta yhteiskunnassamme enempää.

Pertti Pokki

Sdp:n Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja

Laitila

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: