Räsäsen tavoin puhuu moni muukin – Kyse ei ole Raamatusta, vaan ihmisten kunnioittamisesta - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Räsäsen tavoin puhuu moni muukin – Kyse ei ole Raamatusta, vaan ihmisten kunnioittamisesta

Päivi Räsäsen saamat syytteet kuohuttavat Satakunnassakin. Syrjivän puheen raja on tärkeää vetää huolella.

9.5. 3:00

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) ei ole yksin.

Räsäsen homoseksuaalisuutta käsittelevät puheet törmäävät rajusti yhteen suvaitsevan, tasa-arvoisen todellisuuden kanssa. Aivan yhtä lailla moni jakaa hänen näkemyksensä, myös Satakunnassa.

Muun muassa Kankaanpään evankelisluterilaisen seurakunnan seurakuntapastori Iikka Kyllönen on antanut Räsäselle tukensa. Hän kyseenalaisti viime viikon sunnuntain saarnassaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen tavan toimia ja syytteen perusteet.

”Poliisi oli alustavassa syyteharkinnassa todennut, ettei syytettä tarvitse nostaa, koska puheet ja kirjoitukset eivät täytä minkään rikoksen tunnusmerkkejä vaan kuuluvat uskonnonvapauden ilmaisun ja kristillisen sanoman piiriin”, Kyllönen totesi jumalanpalveluksessa.

Päivi Räsänen on itse seissyt sanojensa takana ja vetoaa vakaumukseensa sekä uskonnonvapauteen. Räsänen puhuu jopa kirjarovioiden vaarasta.

Hän toki on myös poliitikko.

”Raamatun opetuksia en ala anteeksi pyytämään, vaan seison niiden takana”, Räsänen totesi Ylelle huhtikuun lopussa.

Kyse ei kuitenkaan ole vain Raamatusta, vaan siitä, että ihmisen henkilökohtaisten ominaisuuksien arvioiminen syntisiksi on syrjivää ja loukkaavaa.

Homoseksuaalisuuteen kohdistuva halventava puhe on yhä yleistä.

Satakunnan Kansaankin tarjotaan säännöllisesti mielipidekirjoituksia, jotka ottavat seksuaalivähemmistöihin kantaa samantapaisin argumentein, kuin mitä Räsänen on esittänyt.

On itsestäänselvää, että seksuaalivähemmistöjä halventaville kirjoituksille ei haluta antaa lehdessä tilaa.

Päätös olla julkaisematta syrjiviä lausuntoja mielipideosastolla on helppo. On aivan eri asia punnita, saako kansanedustaja lausua syrjiviksi tulkittavia asioita uskontoon vedoten.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Seurakuntapastori Iikka Kyllönen antoi Päivi Räsäselle tukensa saarnassaan viime sunnuntaina. Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan liittyen hänen homoseksuaalisuutta käsitteleviin lausuntoihinsa. Kuva on arkistosta.

Sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat suomalaisen yhteiskunnan ydinasioita.

Räsäsen asema kansanedustajana tekee hänen puheistaan erilaisia kuin jos ne esittäisi tavallinen mielipidekirjoittaja.

Oikeustapauksesta tekee mielenkiintoisen ja tärkeän se, että se asettaa rajat myös tulevaisuuteen: Saako loukkaavia näkemyksiä esittää julkisuudessa, jos ne perustelee uskonnollisella vakaumuksella?

Missä kulkee syrjivän puheen raja?

Sananvapauden ja uskonnonvapauden sekä ihmisarvon törmäys on niin tärkeä asia, että on hyvä, että asia käydään läpi huolellisesti oikeudessa.

Samalla perusteellisen julkisen keskustelun aiheeksi toivottavasti nousevat niin ihmisten oikeus elää vakaumuksensa mukaisesti kuin seksuaalivähemmistöjen yhä kokema syrjintäkin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: