Kolumni: Kauhean huono jazzihminen - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kolumni: Kauhean huono jazzihminen

Kaikki tuntemani jazzihmiset ovat järjestään valtavan kivoja ja fiksuja tyyppejä. Haluaisin olla yksi heistä.

27.3. 6:45

Avautuminen ja tunnustusten tekeminen julkisuudessa on nykyään muodikasta. Siksi minäkin päädyn nyt avautumaan asiasta, joka on henkilökohtaisesti hyvin kipeä ja johon liittyvää tietoa olen piilotellut vuosikymmeniä: olen kauhean huono jazzihminen.

Porilaisena ja mukamas tiedostavana ihmisenä koen jotenkin velvollisuudekseni pitää jazzista. Ihan itse itselleni olen tuollaisen velvollisuuden kehittänyt.

Siksi olen oikein yrittämällä yrittänyt tutustua kyseiseen musiikkilajiin. Olen kuunnellut levyjä ja käynyt kuuntelemassa jazzartisteja jazzfestivaaleilla. Olen istunut katsomossa ja yrittänyt vispata jalkaa musiikin tahdissa. Olen avannut mieleni ja koettanut pyyhkiä pois ennakkoluuloni.

Vaan turhia ovat olleet kaikki ponnistelut! En tykkää jazzista yhtään enempää kuin ennenkään, enkä edelleenkään ymmärrä sitä.

Tämä hävettää kovasti, sillä kaikki tuntemani jazzihmiset ovat järjestään valtavan kivoja ja fiksuja tyyppejä. Haluaisin olla yksi heistä.

Lokkilavan liepeillä olen menneinä kesinä katsellut innostuneen näköistä yleisöä, ja todennut, että kyseessä ei todellakaan ole mikään keisarin uudet vaatteet -ilmiö: nämä ihmiset pitävät oikeasti tästä musiikista. He ymmärtävät rytmejä ja melodioita, jotka minun korvissani kuulostavat vain joko pitkäpiimäisiltä saman teeman varioinneilta tai sitten epämääräiseltä ja satunnaiselta törinältä.

Dear Eki, mikä avuksi ja onko tämä normaalia?

Vaikka olen umpisurkea jazzihminen, tämä ei tarkoita sitä, että minulla olisi jotain Pori Jazz -festivaalia vastaan. Ei todellakaan! Suomi-Areena ja jatsit ovat mielestäni Porin kesän ehdoton kohokohta.

Viime kesänä oli kova pettymys, kun kyseisiä tapahtumia ei voinut järjestää. Liput jatseille oli jo hankittu. Nyt ne jo polttelevat piirongin pohjalla virittäen toivoa siitä, että festivaalitunnelmaan pääsisi tänä vuonna.

Perinteinen narinan aihe Pori Jazzista puhuttaessa on, että iso osa festivaalien esiintyjistä on muita kuin jazzartisteja. Minulle se sopii paremmin kuin hyvin.

Tämän vuoden esiintyjälistaan en ole sen paremmin ehtinyt tutustua, mutta takavuosina olen kovasti nauttinut esimerkiksi Erykah Badun, Pet Shop Boysin ja JD McPhersonin keikoista. Olen riemastuneena kuunnellut ilmaiskonserteissa Jaakko Laitista ja Väärää rahaa, Litku Klemettiä ja Maustetyttöjä. Olen töllistellyt jazzkadulla ja -puistossa sekä väistellyt kirkuvia lokkeja – ja nauttinut lähes joka hetkestä.

Niiden hyvien jazzihmisten joukkoon en silti varmaan koskaan pääse. Tämä on minulle ikuisesti sielussani tykyttävä haava ja trauma, mutta ehkä aikaa myöten selviän asian ylitse ilman terapiaa.

Voiko olla hyvä jazzfestivaali-ihminen, vaikka ei ymmärräkään jazzmusiikkia?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: