Älä vielä suunnittele festarikierrosta kesälle – pitkä koronakujanjuoksu voi tuoda monia yllätyksiä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Älä vielä suunnittele festarikierrosta kesälle – pitkä koronakujanjuoksu voi tuoda monia yllätyksiä

22.1.2021 20:29

Kuuntelin radiosta arviolta kolmekymppisten juontajien hehkutusta: ”Ensi kesänä pääsee Ruisrokkiin”!

Enpä olisi niin varma. Ja jos pääsee, niin millainen on festarin luonne?

Me emme tiedä ensi kesän tilanteesta vielä yhtään mitään.

On menossa kilpajuoksu. Muuntovirus vastaan rokote.

Suomessa rokotustahti on hidastumassa, kun rokotetta ei ole tarpeeksi. Satakunnan Kansa kertoi keskiviikkona, että maakunnassa rokotettaisiin enemmänkin, jos olisi tae saatavuudesta.

”Kysyntää on huomattavasti enemmän kuin rokotteita annettavaksi. Jos nyt ilmoittaisin, että täältä saa koronarokotteen, jono olisi saman tien kadulle ja kadunkulmaankin saakka”, kertoi ylihoitaja Marja Lehtimäki Rauman terveyspalveluista.

Ongelma on sama koko maassa. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on saanut ennakoitua vähemmän rokotteita.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi perjantaina, että rokotevalmistajat eivät ole pitäneet kiinni lupauksistaan toimitusten osalta.

Kokonaiskuvassa tilanne on hankala kaikkien näkökulmasta. Menossa on myyjän markkinat. Tavaraa menee niin paljon kuin sitä on tarjolla. Röyhkeimmät pääsevät jonossa ohi. Suomi ei tähän ryhmään kuulu.

Onneksi rokotetilanne voi merkittävästi parantua ensi viikolla, jolloin selviää Astra Zenecan rokotteen myyntilupa.

”Oletko huolestunut muuntuneesta koronaviruksesta”, kysyi tuttava minulta.

Pohdin hetken ja vastasin kieltävästi, nykytiedon valossa.

Suomi on nyt hyvässä etukenossa viruksen torjunnassa. Tulossa on muun muassa matkustusrajoituksia, joilla pyritään varautumaan siihen, että emme joutuisi myrskyn silmään esimerkiksi Irlannin tapaan. Tämä vaatii todella tiukkaa rajaliikenteen valvontaa ja maahantulijoiden testaamista, sillä toistaiseksi muuntoviruksen leviäminen on liittynyt pääasiassa matkustamiseen.

Toinen puoli asiassa on se, että meillä ei edelleenkään ole asiasta tarpeeksi tietoa. Se tiedetään, että uusi muoto tarttuu helpommin, mutta oireet vaihtelevat yksilöillä samoin kuin nytkin.

Asiantuntijat eivät myöskään osaa yksiselitteisesti vastata, miten rokote puree muuntovirukseen. Voi olla, että ilmiö on sama kuin influenssassa. Muunnoksesta riippuen rokote on toisina talvina tehokkaampi kuin toisina.

Ihan vielä ei kannata suunnitella suuria kesää ajatellen. Vajaan vuoden ajan kestänyt matka koronan kanssa on tuonut sen verran yllätyksiä, joten lähitulevaisuus on utuinen ja täynnä kysymyksiä.

Miten rokotteet riittävät ja tehoavat? Sairastuuko yhä useampi koronaan muuttuvan viruksen myötä? Joudummeko ottamaan yhtä tiukat rajoituksen käyttöön kuin viime keväänä?

Kukaan ei tiedä vastauksia. On olemassa vain arvauksia.

Kirjoittaja on kehityspäällikkö, joka toivoo pääsevänsä Rammsteinin keikalle Tallinnaan heinäkuussa, mutta epäilee haaveen toteutumista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut