Emme tiedä moniko on kuollut koronaan Satakunnassa, ja se on väärin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Emme tiedä moniko on kuollut koronaan Satakunnassa, ja se on väärin

Tiedon puute on johtanut Satakunnassakin arvailuun ja huhuihin, osin myös epäluottamukseen.

17.1. 7:00

Emme tiedä, montako koronavirusinfektion saanutta ihmistä on kuollut Satakunnassa.

Epidemia on kestänyt jo kymmenen kuukautta. Sinä aikana satakuntalaiset ovat muun maailman mukana rajoittaneet elämäänsä voimakkaasti.

Rajoitukset on tehty hyvästä syystä. Silti näin voimakkaat toimet vaativat vahvoja perusteluita ja myös paikallista tietoa.

Satakunnan Kansa on pyytänyt viranomaisilta tietoa koronaan menehtyneistä useita kertoja.

Tietoa on yritetty saada paitsi Satakunnan sairaanhoitopiiristä, myös THL:stä ja Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta, johon Satakunta kuuluu. Satakunnan Kansa on tavoitellut asiassa myös ministeri Krista Kiurua (sd.), mutta vastausta emme toistaiseksi ole saaneet.

Tieto annetaan vain erityisvastuualueittain, joten Satakunnan lukuja voi arvioida katsomalla Tyks-ervan ilmoittamaa menehtyneiden määrää. Se oli lauantaina 16. tammikuuta 43.

Tyks-ervaan kuuluvat Satakunnan lisäksi myös koronan kanssa Satakuntaa pahemmin kamppailleet Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit, ja luvussa ovat mukana myös Ahvenanmaan uhrit.

Päätöstä olla kertomatta kuolonuhrien määrästä maakunnittain perustellaan yksityisyydensuojalla.

On tärkeää, että uhreja ja omaisia kohdellaan kunnioittavasti. Epidemia on kuitenkin jatkunut jo kohta vuoden. Yksityisyydensuoja ei vaarantuisi, jos Satakunnan osalta ilmoitettaisiin esimerkiksi kokonaisuhrimäärä koko epidemian ajalta.

Ristiriitaista on, että THL ilmoittaa joka päivä tartuntamäärät kunnittain, ja Satakunnan sairaanhoitopiiri kertoo onneksi avoimesti sairaalassa ja myös teho-osastolla hoidettavien määrästä. Miksi tieto kuolemasta poikkeaa linjasta?

Toiseksi alueilla on tällä hetkellä paljon vaikutusvaltaa. Satakunnan koronatilanne ja ohjeistukset ovat erilaiset kuin Varsinais-Suomen. Jos päätökset voidaan tehdä maakunnittain, miksi tietoa ei voisi saada samassa laajuudessa?

Satasairaalaa ei pidä syyttää, sillä sen lääkärit ovat koko epidemian ajan kertoneet kiireensä keskellä tilanteesta toimivaltansa rajoissa ja avanneet esimerkiksi käytännön hoidon kehittymistä paikallisesti.

Sairaalan saama ohjeistus on virallinen, mutta auttamatta vanhentunut. Naapurissamme Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen puolella sitä ei noudateta.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on kertonut, että maakunnassa on kuollut 10 koronainfektion saanutta ihmistä, ja antanut perustiedot heidän taustastaan.

Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on kerrottu avoimesti hoivakodista, jonka kaikki koronaan sairastuneet asukkaat ovat menehtyneet.

Avoimuuden linjaa noudattaa myös Kanta-Häme, joka paitsi raportoi kuolemista, myös ottaa julkisesti osaa omaisten suruun.

Sekä Kanta-Häme että Etelä-Pohjanmaa ovat asukasluvultaan pienempiä kuin Satakunta.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Satakunnan Kansa on uutisoinut vuoden aikana neljästä koronakuolemasta Satakunnassa. Tieto on perustunut alueen medioiden omaan tiedonhankintaan. Todellista lukua ei tiedetä. Arkistokuvassa on koronarokotteita.­

Tiedon puute on johtanut Satakunnassakin arvailuun ja huhuihin, osin myös epäluottamukseen.

Koronarajoitukset ovat niin poikkeuksellisia ja voimakkaita, että satakuntalaisilla olisi oikeus saada kaikki oleellinen ja oikea tieto.

Ilman sitä on vaikea arvioida päätösten onnistumista, rajoitusten perusteluja ja omaa henkilökohtaista toimintaansa.

Pääkirjoitusta korjattu 17.1. kello 9.48. Eteläpohjalaisessa hoivakodissa kaikki asukkaat eivät menehtyneet koronaan vaan kaikki seitsemään koronaan sairastunutta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?