Veronkorotus on porilaisen yrittäjän etu – vai joko lopetettaisiin lentoliikenteen tuki - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Veronkorotus on porilaisen yrittäjän etu – vai joko lopetettaisiin lentoliikenteen tuki

17.11.2020 4:00

Vaikka Suomessa on toistaiseksi selvitty kohtuullisen pienin koronavaurioin, isku tiettyjen alojen yrityksiin on ollut kova ja valitettavasti lisää huonoja uutisia saatetaan saada. Lomautuksilta ei ole vältytty ja tasapuolisuuteen vedoten Porin paikallinen yrittäjäjärjestö vaati kaupunkia perumaan verokorotuksen ja aloittamaan täysimittaiset yt-neuvottelut. Johtopäätös tuntui olevan, että kun yksityinen sektori on joutunut sopeuttamaan toimintaansa lomautuksilla ja irtisanomisilla, kurjuutta pitäisi jakaa entistä useammalle supistamalla myös kunnallisia palveluita. Siinä mielessä logiikka ontuu, että yleensä lomautukset ja henkilöstön vähentäminen liittyvät kysynnän vähenemiseen. Julkisten palveluiden tarve ei kuitenkaan ole vähentynyt koronan myötä, päinvastoin.

Viime syksyn etäopetuksen seurauksena kouluissa on syntynyt oppimisvajetta, kun erityisesti tukea tarvitsevat ovat jääneet vaille tarvittavaa tukea. Oppimiserot ovat lisääntyneet ja niiden paikkaamiseksi tarvitaan korjaavia toimia. Koulunkäynninohjaajien tarve korostuu ja perhetyöntekijiöiden läsnäolo kouluilla mahdollistaa pahoinvointiin puuttumisen varhaisessa vaiheessa. Korona on kasvattanut lasten ja perheiden hyvinvointieroja ja kunnilta vaaditaan nyt toimia tilanteen korjaamiseksi.

Myöskään sosiaali- ja terveyspalveluiden kysyntä ei ole pienentynyt koronan myötä, vaikka käyntimäärät hetkellisesti alenivat rajoitusten vuoksi. Valitettavasti se, että lastensuojeluilmoitusten määrä laski tai mielenterveyspalveluiden käyntikerrat vähenivät, ei tarkoita sitä, että palvelutarve olisi pienentynyt. On syntynyt hoitovelkaa, joka on purettava.

Kuntaveron korotus ei ole mieluinen päätös kenellekään. Joskus se on kuitenkin välttämätöntä, jos palveluita halutaan ylläpitää. Monia kunnallisia palveluita turvaa laki, mutta ennaltaehkäisevät palvelut ovat ensimmäisenä säästölistalla, kun alijäämä uhkaa kasvaa sietämättömäksi. Kaupungin talouden rakenteellinen alijäämä on korjattava, mutta se ei tapahdu käden käänteessä ilman, että hätiköidyillä ratkaisuilla aiheutetaan merkittävä lisälasku tuleville vuosille.

Veronkorotus on monessa mielessä myös yrittäjän etu. Jotta yrittäjän työntekijät pystyvät antamaan täyden panoksensa on lasten ja vanhusten asiat oltava kunnossa, ettei työpäivä kulu huollettavien asioista murehtimiseen. Yrittäjä saa kunnalta muun muassa elinkeino- ja kaavoituspalveluita sekä apua työllistämiseen. Yrittäjän työntekijät, kuten yrittäjä itsekin, saa työhönsä virtaa käymällä vapaa-ajallaan vaikkapa uimahallissa ja sivistämässä itseään kirjastossa. Tavaran on päästävä kulkemaan kesät ja talvet hoidetussa katuverkossa ja hädän hetkellä on tärkeää, että apu on saapuvilla ambulanssin tai paloauton ja osaavan pelastushenkilöstön muodossa. Sen sijaan näistä palveluista karsiminen ei helpota yrittäjän ahdinkoa, eikä lomautetun yksityisen sektorin työntekijän tilannetta helpota se, jos julkisen sektorin palveluksessa oleva puoliso irtisanotaan.

Yksi helppo konsti menojen karsimiselle toki olisi. Tyhjien lentokoneiden lennättäminen voitaisiin lopettaa ja kassaan jäisin 0,25 prosenttiyksikön veronkorotusta vastaava, reilu kolme miljoonaa euroa käytettäväksi yrittäjille ja kuntalaisille tärkeisiin peruspalveluihin.

Raisa Ranta

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos