Porin kannattaisi kamppailla vetovoimasta myös urheilussa - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Porin kannattaisi kamppailla vetovoimasta myös urheilussa

Porissa on järjestetty tähän mennessä yksi vapaaottelutapahtuma. Lisää voi olla luvassa, koska kaupungista löytyy Suomen mittakaavassa varsin harvinainen erikoisuus: vapaaotteluhäkki.

15.11.2020 6:00

Pori käy juuri nyt kamppailua, joka voi päättyä monella tavalla.

Pirullista siinä on se, ettei vastakkaisessa kulmauksessa vaani vain yksi vastustaja, vaan kehä on haastajia solkenaan – eivätkä kaikki edes kilpaile samassa painoluokassa.

Kyse on väestökehityksestä, ja siinä painissa vaikkapa Tampere on melko pelottava vastustaja: raskassarjalainen, joka voittaa ja kasvattaa suosiotaan alinomaa.

Kun Tampere sitten nousee samaan kehään Porin kanssa, Satakunta saattaa pian kaivaa valkoisen pyyhkeen esiin. Kamppailu kun ei ole kovinkaan tasaväkinen.

Selvää on, että Pori, Satakunnan veturi, kaipaa kipeästi uusia vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelevat veronmaksajia maakuntaan.

– Yhtälö, jossa lasten, nuorten ja työikäisten määrä vähenee merkittävästi sekä samanaikaisesti iäkkäiden määrä nousee, on massiivinen haaste sekä Porin taloudelliselle kestävyydelle että palvelurakenteelle, aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro sanoi Satakunnan Kansassa (9.11.).

Tässä kamppailussa Porin tulisi kääntää kaikki kivet ja kannot ja kantaa yhdessä kortensa kekoon.

Esimerkiksi urheiluseuratkin voisivat lähestyä toisiaan ja pohtia, olisiko kaupungin mainetta mahdollista parantaa yhteisvoimin – myös yli lajirajojen.

Hullumpi ajatus ei olisi esimerkiksi sekään, jos Pori pyrkisi tietoisesti luomaan nahkaansa kamppailu-urheilun saralla.

Suomessa ei Yhdysvaltain Las Vegasin kaltaista ”kamppailu-urheilun pääkaupunkia” ole, mutta miksei juuri Porista voisi sellaista tulla?

Olennaista on erottautua joukosta, jotta Pori voisi nousta muiden yläpuolelle. Jääkiekossa tai jalkapallossa sitä on vaikea tehdä, mutta kamppailu-urheilu olisi vapaata riistaa. Ensisijaista yhtä kaikki on pysyä ajan hermolla, ja se koskee myös urheilua.

Yksi vetovoimatekijä voisi siten olla nykyaikainen, raikas ja rohkea suhtautuminen urheilua kohtaan – niin seurojen toiminnassa kuin poliittisissa päätöksissäkin.

Porin kannattaisi siksi olla yksi ensimmäisistä tai mieluiten se ihan ensimmäinen, jonka brändi hyödyntää uusia, nousevia ilmiöitä, kuten e-urheilua, vapaaottelua tai vaikkapa frisbeegolfia.

Ässät on tärkeä osa porilaisuutta, mutta vetovoimatekijä se ei ole; jääkiekkoa on muuallakin. Urheilussakin kannattaisi näin ollen olla ”ehdottoman uniikki”.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: