Zappanaalit piristäisivät marraskuuta - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Zappanaalit piristäisivät marraskuuta

15.11.2020 3:00

Synkkä ja pimeä marraskuu kaipaisi piristyksekseen jonkinmoisia bakkanaaleja. Voisiko vaikkapa televisioviihteen suurtapahtuman eli Olympialaiset järjestää tähän vuodenaikaan?

Vuoden 2020 olympialaiset järjestetään heinä-elokuun taitteessa, tosin vasta ensi vuonna koska korona. Nykyaikaisten olympialaisten edeltäjä, Zappaan olympialaiset järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1859, sattumoisin 15. marraskuuta alkaen.

Nimensä nuo kisat saivat ökyrikkaalta penkkiurheilijalta, Evangelis Zappasilta, joka rahoitti tuon erikoisen urheilujuhlan, joita järjestettiin vielä kolme kertaa, mutta vasta 1870, 1875 ja 1889. Tuolloin köyhässä Kreikassa kisoja vastustettiin muun muassa vanhanaikaisina. Ruumiinkulttuuria ei teollistuvassa maailmassa arvostettu.

Ensimmäisissä zappanaaleissa kisattiin muun muassa maatalousteollisessa kilpailusarjassa, mitä se lieneekään. Hevosvaunuajot ovat jo tutummat, yleisurheilukisoista puhumattakaan.

Sieltä yleisurheilusarjasta löytyisi sopivia kilpailulajeja marraskuisiin "väliolympialaisiin" tai ainakin tosi-tv -ohjelmaan. Kehno sääkään ei haittaisi, urheilujuhlaa voi viettää nykyisin hallissa.

Juoksu- ja heittolajeja ei sen kummemmin tarvitse elvyttää. Sen sijaan mastoon kiipeäminen ja tasapainoilu voisivat hyvin toimia televisioviihteeksi soveltuvana kilpailulajina. Lajin uudelleenherättely varmasti myös parantaisi unhoon jääneitä kansalaistaitoja, jollaiseksi puuhun kiipeämisen luen. Astetta haastavampaa on kavuta vaikkapa lyhtypylvääseen, joka on luotu enemmän koiven nostoa tai nojailua varten.

Suomalaisten Zappaan olympialaisten kisaisännäksi soveltuisi suoraan Suomen tankontanssiliitto. Tankomarkkinat, eli tankotanssin SM-kisat kävisivät lähes suoraan formaatiksi näihin kisoihin.

Tämäkin idea taisi vanheta jo syntyessään. Kun Suomi isännöi viime vuonna tankotanssin MM-kisat, ne järjestettiin Hämeenlinnassa marras-joulukuun taitteessa.

Ehkäpä sittenkin uutta potkua kaipaisivat ne maatalousteolliset lajit. Miten olisi viljan kilpaviskominen tai parivarstominen? Lähtisiköhän Rosenlew-museo Zappasin töihin rahoittajana? Saa käyttää, ei ole pakko.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: