Koronarokote on suuri ihmiskoe, mutta vaihtoehtoja ei juuri ole - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Koronarokote on suuri ihmiskoe, mutta vaihtoehtoja ei juuri ole

14.11.2020 3:00

Koronan leviäminen on ollut arvoituksellista. Se tiedetään, että mitä suurempi joukko on lähikontaktissa toistensa kanssa, sitä suurempi mahdollisuus viruksella on levitä.

Ympäri Suomea on jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Turvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota. Hämmentävää on silti se, miten toisinaan virus leviää hyvinkin aktiivisesti. Toisinaan tauti jää kantajaansa laajasta joukkoaltistuksesta huolimatta.

Asiaa on tutkittu paljon ja pitkään on puhuttu supertartuttajista: Jostain syystä joku ihminen välittää virusta enemmän kuin toinen. Geneettistä syytä tähän ei vielä ole löydetty.

Paljon on kyse myös tuurista. Virus on tartuttavimmillaan kaksi päivää ennen oireita ja kaksi päivää sen jälkeen.

Satakunnassa on ollut viime viikkoina useampiakin joukkoaltistumisia, mutta jälkiseuraamukset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Maakunnassa on ollut onni vahvasti myötä. Perjantaina kerrottiin kolmesta uudesta tapauksesta.

Toisin on pääkaupunkiseudulla. Tartunnat eivät ole kääntyneet laskuun. Uuden suosituksen mukaan seudulla ei suositella yli kymmenen hengen juhlia tai kokoontumisia. Aiemmin suositus oli 20 henkeä.

Luvut tulevat jatkossakin vahvasti vaihtelemaan. Tuurilla ja sattumalla on tässä pelissä vahva rooli. Pääosaa näyttelevät kuitenkin ihmiset. Jokaisen pitää kantaa vastuunsa, jotta pääsemme epidemiasta yli mahdollisimman pienellä surulla.

Toivoa antaa rokoterintamalta saadut uutiset. Rokote ei lopeta epidemiaa, mutta nykyisillä tiedoilla se antaisi enemmän mahdollisuuksia toimia. Virus jatkaisi kiertoaan, mutta esimerkiksi kriittisissä tehtävissä toimivat eivät levittäisi sitä eteenpäin. Sulkutoimia voitaisiin mahdollisesti vähentää.

On fakta, että luvassa on suuri ihmiskoe. Rokotetta kehitetään vauhdilla ja harvinaisimmat haitat eivät välttämättä tule esiin edes kymmenientuhansien koehenkilöiden kokeissa (HS 11.11.). Tutkijoiden mukaan sikainfluenssa- rokotteen yhteys narkolepsiaan olisi vaatinut 300 000 koehenkilöä.

Vaihtoehtoja tässä tilanteessa ei juuri ole. Vaakakupissa on liian monta mahdollista koronakuolemaa.

Tutkijoiden mukaan sikainfluenssarokotteen yhteys narkolepsiaan olisi vaatinut 300 000 koehenkilöä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos