Pahojenkin patsaat ovat osa historiankirjoitusta - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Pahojenkin patsaat ovat osa historiankirjoitusta

Mielenosoituksia on järjestetty ympäri maailmaa George Floydin kuoleman jälkeen.­

24.7.2020 20:00

Maaliskuussa 1984 seisoin Moskovassa pahamaineisen Ljublankan vankilan edessä katselemassa mahtipontista patsasherraa pitkässä manttelissaan. Hän oli Leninin salaisen palvelun Tshekan (NKVD, KGB, FSB) 1918 perustanut puolalainen aatelismies Felix Dzerzhinski.

Glasnostin huumassa 1991 patsas kipattiin nurin ja vietiin Muzeon-patsaspuistoon, mutta Felix voi nousta tuhkasta. Patsas on kunnostettu. Sen palauttamisesta on riidelty kuusi kertaa.

Patsas muistuttaa kommunismin uhreista. Oppaat kertovat sen turisteille, ja moskovalaiset tietävät itsekin.

Nykyinen patsasviha sai alkunsa 25.5. Minnesotan Minneapolisissa tapahtuneesta mustaihoisen George Floydin järjettömästä taposta. Avaruusprofessori Esko Valtaoja kirjoitti (TS 30.6.), että "historia on mitä se on. Nykyisyyttä ei tehdä paremmaksi puimalla nyrkkiä menneisyydelle. Sitä ei voi rangaista, mutta siitä voi oppia."

Hän kysyi, voidaanko menneisyys muuttaa paremmaksi töhrimällä Leopold II:n patsas. Belgialainen oli Kongon omistaja ja hirmuhallitsija.

Kaverinani olohuoneen nurkassa valkoisen tolpan päässä myhäilee tsaari Aleksanteri II kipsisenä rintakuvanaan. Se on peräisin isoäidin komerosta.

Tämä Suomen suuriruhtinas on seissyt Helsingin Senaatintorilla vuodesta 1894. Aleksanteri alkoi rakentaa Ruotsin entisestä itämaakunnasta valtiota mm. antamalla meille oman rahan ja valtiopäivät. Patsas kesti Neuvostoliiton ja sen ystävien mahtikauden.

Valtaoja ehdotti, että patsaisiin pantaisiin laatta, joka kertoisi, "mistä tämäkin äijä on patsaansa saanut" ja miksi hänen tekojaan ei enää 2000-luvulla hyväksytä.

Mutta millä kriteereillä "äijä" hyväksytään tai tuomitaan milläkin sataluvulla?

Historiaa tuntevat tietävät, miksi kukin patsas on pystytetty. Muita se tuskin haittaa.

Natsijohtajien patsaat on siivottu Saksasta, mutta Stalineja seisoo Venäjällä liki 100. Vuonna 2015 tehtiin kaksi lisää. Georgia tosin poisti kuusimetrisen Stalinin tämän kotikaupungista Gorista. Iivana Julma sai patsaan vielä 2016.

Oulun yliopiston filosofian professori Jouni-Matti Kuokkanen kirjoitti (Kaleva 7.7.), että "monumentit ovat julkista historiankirjoitusta", kuten kirjat ja arkistot.

Pohjan pitäjässä syntynyt merikapteeni Charles Linn sai pitää patsaansa Alabamassa vain vuodesta 2013. Linn tuki etelävaltioiden joukkojen taloutta. Konfederaation sotapäällikön Robert E. Leen monumentit ovat kutakuinkin säilyneet.

Viha on sattumanvaraista.

Pääministeri Boris Johnson tuomitsi muistomerkkien poistamisen historian vääristelynä, eikä Ranska Emmanuel Macronin mukaan luovu siirtomaa-ajasta kertovista teoksista. Trump tietenkin panisi patsaiden kaatajat linnaan.

Historiaa on korjailtu valokuvissakin. Yya-sopimuksen allekirjoituksesta 1948 Kreml julkaisi kolme versiota. Henkilöiden paikkoja on kömpelösti vaihdeltu ja jotkut poistettu kokonaan. Syytä ei tiedetä.

Mutta se tiedetään, miksi yksi Felixin seuraajista, NKVD:n johtaja Nikolai "Kääpiö" Jezhov katosi virallisesta kuvasta, johon Stalin, Molotov ja Voroshilov jäivät.

Tshekkoslovakian keskushyökkääjä Vaclav Nedomanski hävisi jääkiekkokirjoista loikattuaan Torontoon 1974.

Lippu on kansakunnan tärkein symboli. George Floydin kohtalo on ulottunut Missisipin lippuun, jonka vasemmassa yläkulmassa on etelävaltioiden vinoristi "pienoiskoossa". Uutta flagua suunnitellaan.

Brittien kolonialismista on muisto itsenäisten Australian, Uuden-Seelannin ja Fidzin lipussa. Vasenta ylänurkkaa koristaa Britannian "Union Jack". Kanadan lipusta se poistettiin 1965. Vaahteranlehti sitä nyt hallitsee.

Erkki Teikari

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?