Kolme viikkoa, jotka mullistivat sairaanhoitopiirinkin talousluvut - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kolme viikkoa, jotka mullistivat sairaanhoitopiirinkin talousluvut

Pääkirjoitus

4.4.2020 3:00

Siitä ei ole kuin kolme viikkoa, kun Satakunnan sairaanhoitopiiri järjesti talousinfon Satasairaalan auditoriossa.

Tarjolla oli perinteistä kalvosulkeista menoista, tuloista, investoinneista ja käyttöasteista.

Sairaanhoitopiirin tilikauden 2019 tulos oli -2,5 miljoonaa euroa ja toimintakulut kasvoivat 3,1 prosenttia. Tulos oli varsin hyvä, vaikka rakenteelliset ongelmat olivat entisensä. Maakunnan väkiluku putosi 1872:lla ja jäsenkuntien taloustilanne on vaikea.

Huolena oli, että mikäli kaikki jatkuu entisellään, tulee kunnille lisämaksettavaa vuoteen 2024 mennessä 55 miljoonaa euroa.

Tutuilla raiteillaan edennyt infotilaisuus sähköistyi kuitenkin kerralla, kun infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sai puheenvuoron.

Satakunnassa ei 11. maaliskuuta ollut todettu yhtään koronavirustapausta, mutta Uusitalo-Seppälä ennakoi ensimmäistä varmistettua tartuntaa jo loppuviikon aikana.

Niin kuin tapahtuikin.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Valtio on sulkenut yleisötapahtumat, rajat ja koulut ja Satasairaala on varautunut epidemiaan keskittämällä toimintansa kiireellisiin tehtäviin.

Normaalisti sairaanhoitopiiri alkaa näinä aikoina pohtia ensi vuoden talousarviota. Nyt se on jäissä, sillä edessä on niin monta suurta kysymysmerkkiä ja uhkakuvaa.

Onneksi se ei näy toiminnassa. Sivullisten mukaan sairaaloissa ja terveyshuollossa ylipäätään on parhaillaan poikkeuksellisen hyvä henki.

Hoitajiksi ja lääkäreiksi kouluttautuvat ihmiset, joilla on luontainen halu auttaa ihmisiä hädässä. Poikkeustilan aikaan tämä eetos on vain vahvistunut.

Vaan pitäisikö tärkeä toiminta palkita myös ihan rahassa?

Parhaillaan jumissa olevia kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa hoitajien järjestöt ovat vaatineet omaa palkkatasa-arvosopimusta, joka toisi heille muita paremmat palkankorotukset.

Tilanne on erittäin hankala työnantajapuolelle, sillä Suomea odottaa vakava lama jätti-irtisanomisineen.

Tällä hetkellä tes-neuvotteluista ei osaa sanoa muuta kuin, että kilpailukykysopimuksessa sovittu julkisen sektorin palkansaajien 30 prosentin lomarahan leikkaus päättyi viime kesänä.

Lomarahojen paluukin tosin nostaa sairaanhoitopiirin palkkamenoja 1,8 %.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?