Kankaanpää on antanut suuren panoksen Porin kulttuurin kukoistukselle - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kankaanpää on antanut suuren panoksen Porin kulttuurin kukoistukselle

uudet kolumnikuvat, Mikko I. Elo

6.4.2019 3:00 | Päivitetty 6.4.2019 7:13

Porilaisen kulttuurielämän rikkautta ja monipuolisuutta on viime aikoina ihasteltu ja kehuttu valtakunnan tasolla. Harvoin kuitenkin tulee mainittua, kuinka suuri rooli Kankaanpäällä ja etenkin sen taidekoululla on porilaiskulttuurin kukoistukseen.

Kankaanpään taidekoulussa opiskelleet levittäytyivät 1990-luvulla ammattiaan harjoittamaan eri puolille Suomea, pääpainopisteinään Helsingin ja Tampereen kaltaiset suuret keskukset. 2000-luvun alkuvuosina alkoi virta kääntyä myös Porin suuntaan. Ensin tietä raivasivat yksittäiset taiteilijat, joita seurasi suurempi joukko.

Kankaanpää oli kuin suppilon keskipiste, joka keräsi taiteellisesti lahjakkaita nuoria eri puolilta Suomea. Etenkin vuosina 2005–2010 suppilon kapean osan kärki osoitti suoraan Poriin.

Kankaanpäästä Poriin saapuneiden taiteilijoiden panos ei ole rajoittunut kuvataiteeseen. Taiteilijoiden mukana Poriin rantautui monella tavalla aktiivinen T.E.H.D.A.S. ry, joka elvytti porilaista performanssitaiteen kulttuuria Perf-tapahtumalla. Porissa alettiin nähdä omaehtoista esitystaidetta eri puolilta maailmaa.

Samoihin aikoihin vanhempi porilainen taideyhdistys, Taiteilijaseura Nyte aktivoi toimintaansa tuorein, Kankaanpäästä saapunein voimin. Nyte ry paitsi pyöritti Galleria 3h+k:ta, osallistui performanssitapahtumien järjestämiseen T.E.H.D.A.S. ry:n kanssa. Uutena aluevaltauksena syntyi myös Porin Juhlaviikot -tapahtuma, jossa nähtiin ja kuultiin kokeellisessa hengessä muun muassa performanssitaidetta ja musiikkia.

Kankaanpäästä tulijat ovat isolla panoksellaan tuoneet yhteen eri taiteenlajien parissa toimivia porilaisia, jotka olivat aiemmin – hieman kärjistäen – poteroituneet omiin kuppikuntiinsa. Viime vuosina Porissa on nähty aiempaa paljon enemmän monitaiteellisia esityksiä sekä tapahtumia, joissa eri taiteenlajit törmäävät kiinnostavilla tavoilla. Esitysten ja tapahtumien taustavoimissa on usein mukana Kankaanpään kautta Poriin muuttaneita taiteilijoita ja tekijöitä.

Suppilon letkun pää on 2010-luvun kuluessa kääntyillyt muihin Suomen osiin, mutta vielä tihkuu Poriinkin uuden sukupolven uteliaita taiteilijoita. Kankaanpään ja Porin etäisyys tuntuu joskus kilometrimääräänsä pidemmältä, mutta taide on parhaimmillaan kuronut tuon etäisyyden umpeen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: