Mielipide: Porilla on edessä ankeat ajat - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Porilla on edessään ankeat ajat– lisää veronkorotuksia tulossa

Kirjoittajien mukaan Porin taloudellinen tilanne on huono, eikä lohdutusta tuo se, että muidenkin kuntien tilanne on vastaavankaltainen. Nyt on päätösten aika, kirjoittajat toteavat.­

8.5.2020 22:11

Joulukuussa 2018 Juha Vasama (kok.) totesi valtuuston kokouksessa: ”Tätä menoa aiempien tilikausien ylijäämät on käytetty loppuun seuraavien kolmen vuoden kuluessa.”

Näin on. Tällä valtuustokaudella vihervasemmistovetoinen valtuustomme on ehtinyt kahdessa vuodessa jo puolittaa Porin kumulatiiviset ylijäämät. Viime vuonna tappiota tehtiin jälleen vajaat 30 miljoonaa euroa.

Ojalan laskuopilla viimeistään kesäkuussa 2021 Porilla tekee tiukkaa saada laskut maksettua. Silloin on loputkin ylijäämät syöty.

Todellisuudessa tilanne on vieläkin karumpi. Kaupunkikonsernin omaisuus – taseen vastaavat – näyttävät todellista arvoaan suuremmilta. Reilun miljardin euron velka- ja takausvastuiden katteena meiltä löytyy kymmenien miljoonien eurojen edestä arvonkorotusrahastoja ja laskennallisia eriä, sekä kiinteistömassaa, jonka käypä myyntiarvo on jotain muuta kuin sen tasearvo.

Kyseenalaista omaisuutta ovat myös tytäryhtiöt joista moni on lähinnä lisäkulu veronmaksajille. Kevään aikana jo useampi tytäryhtiö on hakenut heikon taloustilanteensa vuoksi kaupungilta osalimiitin muodossa rahoituslainaa.

Mitä tällä vaalikaudella on valtuustossa sitten tehty? Korotettu kaikkia mahdollisia veroja. Lisätty kustannuksia ja monenlaisia maksuttomia palveluja. Palkattu lisää henkilökuntaa. Rakennettu velaksi uutta ja myyty (tai purettu) vanhaa pois tappiolla.

Taloutta on haluttu korjata lähinnä prosesseja virtaviivaistamalla. Itse mietin, että on siinä jollakulla haastetta tiristää 30 miljoonaa euroa budjettivaje kasaan prosesseista?

Koronan johdosta kuluvan vuoden taloutta on vaikea ennustaa. Varmaa on se, että tappiota tulee. Epävarmaa on se, kuinka paljon. Kaupungin verotuloista noin 85 prosenttia tulee ansiotuloveroista. Kun väkeä on koronan johdosta ennätysmäärä lomautettuna, verotulojen lasku on todennäköinen.

Kiinteistöverojen osuus tuloista on noin 15 prosenttia. Parin vuoden takainen omakotitonttien myynti toi Porille pysyvästi 10 miljoonaa euroa verotulovähennyksen. Silloiset myyntituotot on jo kauan sitten hassattu johonkin elinvoimahankkeeseen.

5 prosenttia kuntaveroista kerätään yritysten tuloveroista. Koronan johdosta teollisuuden tuotanto on laskenut ja palvelut suljettu valtioneuvoston päätöksellä. On odotettavissa, että yritysten tulokset ovat tänä vuonna nollassa tai tappiolla.

Porilaiselle voi ennustaa tuleviksi vuosiksi lähinnä lisää veronkorotuksia. Minusta tulevaisuus porilaisena näyttäytyykin juuri nyt melko ankeana ja näköalattomana.

Heli Räty

Kirjoittaja on porilainen varavaltuutettu (kok.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?