Sylvi muutti varautumista myrskyihin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Sylvi muutti varautumista myrskyihin

8.8.2020 8:00

Tasan kymmenen vuotta sitten, 8. elokuuta 2010 Sylvi-myrsky pyyhkäisi yli eteläisen Suomen. Satakunnassa Sylvi muistetaan etenkin syöksyvirtauksista, jotka aiheuttivat tuhoa Porin Sonisphere-festivaaleilla. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui syöksyvirtauksen riepotellessa teltta- ja lavarakennelmia. Yksi menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Ilmaston lämpeneminen kiihdyttää ääri-ilmiöitä. 2000-luvun uutisotsikoita selaten asia on helppo todentaa. Toki osansa on tehostuneella tiedonvälitykselläkin, mutta poikkeuksellisten sääilmiöiden yhteydessä yhä useammin käytetään etuliitettä ennätys. Sylvi-myrskykin oli peräti neljäs perättäinen, poikkeuksellisen äreä ukkosmyrsky peräjälkeen. Sitä edelsivät Asta, Veera ja Lahja. Yhteensä näiden myrskyjen on laskettu aiheuttaneen 81,5 miljoonan euron vahingot.

Sylvin jälkeen viranomaiset tarttuivat ripeästi turvaohjeistuksiin. Porin Sonisphere-onnettomuuden jälkeen torikauppiaille laadittiin aiempaa tiukemmat määräykset tilapäisrakennelmien tukemiseen. Aluksi lisäpainoja sadateltiin ylimitoitetuiksi. Nopeasti niistä tuli uusi normaali. Rajuilmoista on tullut entistä arvaamattomampia.

Porin syöksyvirtauksia on kiittäminen siitä, kun telttakojut pysyvät nykyisin aiempaa tukevammin pystyssä myös Kankaanpään, tai Harjavallan toreilla. Mikä aluksi tuntui pilkunviilaukselta, on muuttunut tavalliseksi varautumiseksi. Luultavasti se on myös estänyt vahinkoja, ehkä jopa ihmisuhreja.

Omituiset sääilmiöt ovat koetelleet Poria aiemminkin. 12. elokuuta 2007 Porin kaupunkitulva on jäänyt historiankirjoihin maassamme ainutlaatuisena. Yli tuhat kiinteistöä kärsi vahinkoja, kun alle kolmessa tunnissa kaupungin kaduille satoi yli 100 millimetriä vettä.

Tuostakin kasteesta opittiin. Maan alle tulevilta tiloilta edellytetään nykyisin tehokkaammat vedenpoistojärjestelmät. Huomionarvoista on, että iso osa vahingoittuneista tiloista oli kellaritiloja, joihin oli rakennettu lisätilaa. Ne eivät täyttäneet vanhojakaan rakennuslupien ehtoja.

Varautumiseen on syytä, turvasäädökset syntyvät useimmiten tarpeesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: