Mielipide: Kunta voi auttaa kaikkia liikkumaan hankkimalla välineitä - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Kunta voi auttaa kaikkia liikkumaan hankkimalla välineitä – ja lisätä siten yhdenvertaisuutta sekä ymmärrystä kuntalaisten kesken

5.7.2020 22:08

Koronakeväänä luonnosta on tullut tärkeä monelle meistä. Osa meistä tarvitsee kuitenkin toimintavälineen päästäkseen luontoon nauttimaan linnun äänistä, epätasaisesta maastosta, nuotiosta ja yhdessäolosta. Tässä voi kunta auttaa.

Pyörätuolia tai rollaattoria käyttävä henkilö omistaa harvoin välineen, jolla pääsee keskelle metsää.

Ihannetilanteessa kunta tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden lainata välineitä koulun liikuntatunnille tai metsäretkelle. Kuntalaiset saavat nauttia tästä palvelusta muun muassa Turussa ja Oulussa, mutta harva pieni kunta omistaa välineitä.

Pienessäkin kunnassa välinehankinta on mahdollista toteuttaa eri sektoreiden välisellä yhteistyöllä.

Yhteishankintaan voivat osallistua opetuksen, soten, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialat. Kunnat voivat hakea hankintaa varten paikallista kehittämisavustusta aluehallintovirastosta. Välinelainausta voi toteuttaa esimerkiksi kirjasto- tai uimahallikortilla.

Välineiden tuominen liikuntatunnille tai metsäpolulle toimii asennekasvatuksena. Niiden näkeminen lisää ymmärrystä välineen käyttäjän arjesta.

Välineiden lainausmahdollisuus kunnissa lisää myös kuntalaisten yhdenvertaisuutta. YK:n vammaissopimuksen mukaan kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua virkistys- ja vapaa-ajan toimintaan ja urheiluun. Me vetoamme kuntiin, jotta varmistetaan kaikkien oikeus liikkua luonnossa.

Lotta Nylund on Soveltava liikunta SoveLi ry:stä.

Susanna Tero on Kehitysvammaisten Tukiliitto ry/Malike:sta.

Jukka Parviainen on Suomen Paralympiakomiteasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: