Käyttämättömien mahdollisuuksien maa - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Käyttämättömien mahdollisuuksien maa

18.4.2019 5:00

Vastakkainasettelu on niin kovin vanhanaikaista ja varsinkin typerää, kun yhdessä eletään.

Jos hallitusneuvotteluissa ottavat mallia modernista työelämästä, niin pyrkimys on löytää parhaat mahdolliset ratkaisut. Silloin päämääränä ei ole suinkaan runtata omat näkemykset läpi, vaan piirtää täydempi kokonaiskuva. Mitä kauempana toisen kanta on, sitä enemmän on mahdollisuus oppia.

Oppivat organisaatiot tunnustavat, että paras mahdollinen kokonaisratkaisu syntyy monipuolisen ja rikkaan arvokeskustelun kautta. Keskustelu onnistuu, mikäli osapuolilla on halu ja kyky kuunnella, miksi toinen on sitä mieltä kannassaan, mitä on. Idioottimaiselta kuulostavan näkemyksen taustalla voi hyvinkin olla aitoja ja perusteltuja ihmisten kokemuksia.

On jo aika siirtyä vaaliväittelyistä ymmärryksen lisäämiseen. Paraskaan dialogi ei automaattisesti tarkoita yhteistä linjaa sekä tavoitteista että keinoista. Eikä tarvitsekaan. Mutta se tuottaa ymmärrystä eri osapuolten tarpeista ja toiveista, huolista ja hankaluuksista. Se selittää näkökulmia, kun toinen näkee ympyrän, toinen suorakaiteen ja kolmas putken, vaikka kaikki katsovat samaa kohdetta.

Sanovat, että on syynsä, miksi meillä on vain yksi suu ja kaksi korvaa. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että vuorovaikutus tulee sanoista vuoro ja vaikuttaa. Silloin vaihtuvat vaikuttajan ja vaikuttujan vuorot. Vuorovaikutus auttaa parantamaan ilmapiiriä, lisäämään tuloksellisuutta ja voi siksi johtaa muutokseen.

Keskustelevassa neuvottelussa lähtökohtana on aina keskinäinen kunnioitus ja tasa-arvo. Vain kuuntelemalla on mahdollista saada tehokkaasti käyttöönsä kaikki käytettävissä oleva osaaminen ja motivaatio. Paras mahdollinen uudistus jää vaille rakentavaa pohjaa, jos ei ole rohkeutta ja kykyä oivaltaa uutta – jopa muuttaa omaa ymmärrystään.

Mitä jos vihdoin ymmärrettäisiin, että vaikka ympäri mennään, niin yhteen taas tullaan. Näkemyksiä, joita ei kuulla tai ymmärretä tulevat vastaan ennemmin tai myöhemmin. Tosiasia on, toivottavasti jatkossakin, että suomalaisilla nyt vaan on erilaisia arvoja, elämäntilanteita, päämääriä ja tarpeita.

Mitä jos luotettaisiin, että kaikilla osapuolilla on vilpitön pyrkimys hyvään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: