Pohjois-Satakunnan kunta- liitoksesta päätös tällä viikolla – Liitos toteutuu joka tapauksessa, vaikka Honkajoen tai Kankaanpään valtuustot vastustaisivatkin - Mielipiteet - Satakunnan Kansa

Pohjois-Satakunnan kunta- liitoksesta päätös tällä viikolla – Liitos toteutuu joka tapauksessa, vaikka Honkajoen tai Kankaanpään valtuustot vastustaisivatkin

11.5.2020 3:00

Vuoden 2021 alkaessa Suomessa on yksi kunta vähemmän kuin nykyään. Kuntakartalta ja tien pientareilta katoaa Honkajoen vaakuna.

Kankaanpään ja Honkajoen valtuustot käsittelevät liitosta perjantaina samalla kellonlyömällä alkavissa kokouksissaan. Korona-kriisi vaikuttaa myös niihin.

Kankaanpäässä historiallinen päätös on tarkoitus nuijia pöytään sähköisessä kokouksessa, jota varten kaupunki on jo ehtinyt muuttaa hallintosääntöään ja järjestää testikokouksen. Honkajoella 17-päinen valtuusto kokoontuu normaaliin tapaan kunnantalolla.

Lopputulokseen virus ei vaikuta.

Honkajoen aloitteesta käynnistynyt Suomen tämän vuoden ainoa kuntaliitos tehdään joka tapauksessa, joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Jos jompi kumpi tai molemmat valtuustot asettuisivat poikkiteloin, valtioneuvosto runnoisi liitoksen silti maaliinsa.

Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, miksi kuntaliitokseen on ryhdytty.

Syynä on Honkajoen kriisiytynyt taloustilanne. Ongelmallista on, että rahat ovat tiukoilla myös Kankaanpäässä.

Valtiovarainministeriön määräämä selvitysmies Eero Laesterä varoittaakin, ettei pelastaja saa hukkua pelastettavan suuren painon vuoksi.

Onko kuntaliitos onnen tae? Ei. Pelastettavan eli Honkajoen nykyiset peruspalvelut se toki turvaa, mutta monet muut murheet pysyvät.

Tätä mieltä on myös kokenut selvitysmies, joka muistuttaa, että selvitysalueen ja sitäkin laajemman alueen elinvoima on ehtymässä. Alueelta on vaikea koostaa elinvoimaista ja talouden rakenteiltaan vahvaa peruskuntaa.

Yhdistyneen kaupungin talous on vahvempi kuin nykyisissä kunnissa, mutta vahva talous ei kuitenkaan ole, Laesterä kirjoittaa 54-sivuisessa selvityksessään. Pienestä parannuksesta on kiittäminen ns. porkkanarahaa. Valtiovarainministeriön kokonaispotti tämän vuoden kaikkiin liitoksiin on 10 miljoonaa euroa, mutta niin suuresta summasta Pohjois-Satakunnassa ei kannata haaveilla.

Laesterä ei ole ryhtynyt kokeilemaan kepillä jäätä, vaan on päätynyt alle puolet pienempään summaan. Selvitysmiehen laskutoimitus paljastaa euromäärän: Jos yhdistynyt Kankaanpää saisi 3,5 miljoonaa euroa harkinnanvaraista yhdistymisavustusta, sen tase nousisi nollarajan yläpuolelle edes hetkeksi.

Honkajoen 1600 asukkaan kunta liitetään osaksi Kankaanpäätä ensi vuoden alussa. Laajaan asiakirja-aineistoon kohdistuvat muistutukset piti jättää viime viikkoon mennessä. Muistutuksia ei tullut yhtään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?